Zaman Romania

Tatăl poet, fata arestată!

Femeie deținută în temeiul unor presupuse legături pe care le-ar fi avut tatăl său, un cunoscut poet turc, cu grupuri de conspiratori.

Poliția din Istanbul a reținut  fiica poetului și scriitorului turc Ahmet Özer. Acesta din urmă a fost acuzat de participare la tentativă de lovitură de stat din 15 iulie.

Conform postului de televiziune Samanyolu Haber, poliția a percheziționat casa lui Özer din cartierul central al Istanbulului, Eyüp, în scopul de a-l aresta. Astfel, ei au sfârşit prin a o reţine pe fiica sa, Ayșe Betül, negăsindu-l pe Özer la domiciliu.

Avocata Betül a fost luată în custodie împreună cu bebeluşul ei în vârstă de numai câteva luni, la cererea Oficiului Procuraturii Bakirkoy.

Detenția lui Betül constituie o violare a principiului responsabilității individuale a persoanelor suspectate de a fi comis infracţiuni.

Înaintea acestui incident, o situație similară a avut loc în cazul a doi soți.  Poliția a ţinut-o ostatică pe Hacer Korucu, soția jurnalistului turc Bülent Korucu, până când soțul său se va preda. După 10 zile de detenție, Hacer a fost arestat pe data de 9 august.

Un alt bărbat, în vârstă de 60 de ani, despre care se spune că ar fi fostul şofer al lui Ekrem Dumanlı, fostul redactor-șef al ziarului opozant Zaman a fost şi el arestat, suspectat fiind de de implicare în tentativa eșuată de lovitură de stat din Turcia. Mai sus-numitul ziar a fost pus nu de mult timp, sub controlul guvernului și apoi înhis.

Un profesor de fizică cu 20 de ani vechime, fratele unui jurnalist ostil lui Erdogan, a fost, de asemenea, reținut în circumstanţe asemănătoare.

Tatăl fotbalistului legendar Hakan Șükür a fost și el arestat, în temeiul presupuselor legături pe care le-ar avea fiul său cu mişcarea Gulen.