Zaman Romania

Târgurile tradiționale de la MȚR

Târgurile tradiționale din curtea Muzeului Național al Țăranului Român se relansează în această toamnă, într-un format mult mai apropiat de identitatea și misiunea instituției de cultură și cu respectarea tuturor standardelor și normelor legale și de protecție a patrimoniului.

până la sfârșitul acestui an se vor desfășura:

* Primenire — Târg al Galeriei de Artă Țărănească, 10 — 11 septembrie/ 8 — 9 octombrie;

* Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri, 16 — 18 septembrie;

* Târgul de Sfântul Dumitru, 22 — 23 octombrie;

* Târgul de Sfinții Mihail și Gavriil, 5 — 6 noiembrie

* Târgul de Sfântul Nicolae, 2 — 4 decembrie.

Directorul interimar al MNȚR, Liliana Passima, a declarat că „primenirea” Galeriei de Artă Țărănească reprezintă o revenire la „oferta culturală a MȚR”, la o tradiție instituită în anii ’90 — ’91 de întemeietorul muzeului, Horia Bernea, și de Irina Nicolau, prin care o parte a patrimoniului instituției era „scoasă spre primenire” „dintr-o ladă de zestre simbolică” și expusă publicului.

„În mod simbolic, pentru noi, această revenire la târgurile tradiționale organizate de MȚR este un nou prilej de primenire. Vom organiza cam trei întâlniri de felul acesta în care să recuperăm această privire asupra propriului patrimoniu. Devine obligatoriu ca această raportare a noastră la colecții, la obiectele din Galeria Țărănească să-și recapete importanța gestului de a fi privite de publicul vizitator”, a spus Passima. Astfel, MNȚR nu renunță la una din activitățile culturale care i-au adus un plus de identitate și unicitate în contextul muzeal național încă din anul 1996: organizarea de târguri dedicate meșteșugurilor tradiționale și a târgurilor care exploatează și pun în valoare creativitatea artiștilor, designerilor, arhitecților, a mediilor creative în general. (comunicatul MNȚR, Agerpres)