Pentru ca o societate să fie cu adevărat democratic, ea are nevoie de un puternic tronson al non-guvernamentalului.
Numai atunci când cetăţenii ei se pot exprima în deplină libertate comentând ce fac guvernele, ce fac cei puternici pentru moment, numai atunci o societate va fi cu adevărat puternică.
Avem experienţe mai bune şi mai rele legate de sectorul non-guvernamental în România şi nu odată cei din ong-uri au fost acuzaţi ba că sunt finanţaţi de puterile schimbătoare, ba că sunt manipulaţi dinafara ţării.
Există însă şi cazuri de ONG-uri limpezi, altruiste, curate iar noi , ca publicaţie devenită acum on-line (nu mai explic de ce şi în ce circumstanţe…) ne-am făcut o datorie din a scoate în evidenţă public aceste inimi care bat pentru cetate, pentru afirmarea ideilor, drepturilor, imaginaţiei creatoare a societăţii civile.
„Societate civilă” nu e o vorbă goală şi felul în care ea se exprimă mai cu seamă în ţări europene moderne, democratice, cu tradiţie sau în recentele membre ale UE :Polonia, Estonia, Lituania, Solvenia etc, ne face să privim cu încredere viitorul.
„Anima Fori s-a născut în anul 2012 din dorinţa unui mic grup de oameni de condei de a-şi pune aptitudinile creatoare în slujba societăţii şi a valorilor umaniste.
Dorim să iniţiem proiecte cu caracter ştiinţific, cultural şi social, să sprijinim tineri performeri în evoluţia lor şi să ne implicăm în construirea unei societăţi democratice, o societate bazată pe libertatea de conştiinţă şi de exprimare a tuturor membrilor ei.” asta scrie pe pagina de gardă a site-ului.(http://www.animafori.ro/despre-noi)
Aş spune că sufletul ” Sufletului Cetăţii „este doamna dr.Irina Airinei Vasile,universitar de vocaţie, condeier de frunte, activist social de excepţie, capabilă să imagineze şi să pună în practică acţiuni dintre cele mai diverse.
Multe dintre ele sunt destinate promovării minorităţilor etnice din România: turci,tătari, greci, evrei sau bulgari, italieni sau lipoveni , toţi au o istorie de excepţie, au o cultură care trebuie apărată şi salvată.
Dimensiunea multietnică, cultivarea diferenţei specifice, spiritul de toleranţă şi interesul natural, genuin, pentru tot ce este multietnic, fac parte din amprenta de deschidere şi toleranţă a poporului român. Toleranţa seculară a românilor nu este semn de slăbiciune ci de umanism .Irina Airinei Vasile este persoana care reuşeşte să pună în pagină toate aceste dimensiuni , tot acest complex socio-cultural ,acţionând printr-o mână de oameni dedicaţi şi pasionaţi.
Imaginea alăturată este din timpul filmărilor pe care eu însămi le-am realizat la Palatul Şuţu cu prilejul publicării unei cărţi semnate de ea, în colaborare cu Sorin Borduşan, alt spirit căutător, iscoditor şi competent, pe urmele numelor străzilor bucureştene. Străzi care au legătură chiar cu multitudinea de etnii care s-au perindat şi au vieţuit în capitala dâmboviţeană. Cleopatra Lorinţiu