Zaman Romania

Solidaritatea ziariștilor exilați cu jurnaliștii condamnați 

Ziariștii exilați în Germania au organizat, sâmbătă, un protest împotriva regimului Erdogan la târgul de carte din Frankfurt. Aceștia au făcut apel internațional în numele jurnaliștilor ținuți în închisorile din Turcia, transmite boldmedya.com. 

Jurnaliștii din exil, țintele regimului Erdogan, s-au întâlnit în Germania la un protest organizat de Internațional Journalists.  Apelul lor s-a făcut auzit  în timpul  desfășurării celui mare Târg de carte din lume, cel de la Frankfurt.

”Practici ca în perioada lui Hitler”

Tuba Güven a citit o declarație de presă în numele tuturor jurnaliștilor din exil, subliniază că practicile regimului Erdogan asupra jurnaliștilor prizonieri în închisorile din Turcia se aseamănă cu cele din perioada lui Hitler.

Güven a subliniat că mii de cărți au fost arse, iar sute de jurnaliști și scriitori sunt în închisorile turcești.

Guvernul turc a concediat prin decrete de stat 10.000 de jurnaliști și a închis 159 de instituții mass-media printre care 34 de televiziune, 37 radiouri, 6 agenții de știri, 53 ziare și 29 de 
publicații. 

 În comunicatul de presă al Jurnaliștilor din Exil s-au făcut următoarele declarații: 

Astăzi participăm la unul dintre cele mai importante târguri de carte din lume. Venim dintr-o țară în care mii de cărți au fost arse.Ceea ce vă povestim în acest moment, v-ar putea aduce aminte de perioada lui Hitler. Toate acestea au loc,astăzi, în Turcia, în perioada în care suntem captivii Regimului Erdogan.

Erdogan a ordonat publicarea unei  liste cu mii de cărți, pe care le-a interzis peste noapte. Cei care dețineau aceste cărți acasă vor fi judecați drept teroriști. Oamenii au început să le arunce la gunoi, pe furișcărțile de acasă.

Amprentele găsite pe cărțile de la gunoi

Amprenta lui Arzu Akçakaya, profesoară de istorie, a fost identificată într-o carte găsită la gunoi.  Femeia a fost arestată și trimisă la închisoare împreună cu  fiiica sa, Damla care are 10 luni. 

Mii de persoane ca Arzu Akkaya au fost arestate ca fiind teroriști din cauza cărților pe care le-au citit.

Unele dintre cărțile vândute astăzi la târgul de carte sunt ale scriitorilor turci  încarcerați de ani de zile, precum Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak și mulți alți scriitori importanți.

Numărul de cărți distruse de stat în ultimii trei ani este exprimat în milioane. Ministerul Educației a anunțat că 301.000 de cărți au fost distruse.

Oamenii acum aruncă la gunoi cărțile interzise doar după ce și-au îndepărtat amprentele sau pur și simplu, le ard.

Turcia se află pe locul întâi cu cel mai mare număr de jurnaliști și editori după gratii.

Pedeapsa cu închisoare pe viață

„Noi suntem Jurnaliști din Exil care au reușit să găsească o barcă de refugiați și să scape de regimul lui Edogan. Însă peste 200 de colegi jurnaliști și scriitori sunt acolo,  în închisoare.”, se arată în comunicat.

 Unii au fost condamnați la 6 sau 10 ani de închisoare, alții chiar la închisoare pe viață.

„Aici, de la Târgul de carte din Frankfurt, vrem  să strigăm că inimile noastre sunt alături de ei. Noi nu v-am uitat. Turcia a devenit o țară care produce război. Noi avem nevoie de voi. Ne este  foarte dor de voi. Facem apel la toți oamenii liberi din lume să fie solidari cu jurnaliștii și scriitorii captivi din Turcia. „, a declarat Jurnaliștii din Exil, în încheiere.