Zaman Romania

ȘI A FOST ”CERBUL DE AUR” 2018…

Și a fost ”Cerbul de Aur” 2018

Spectacolul „România Centenar” a încheiat duminică seara ediţia aniversară a Festivalului Internaţional Cerbul de Aur 2018, care a debutat pe 29 august în Piaţa Sfatului din Braşov.

Iuliana Tudor, gazda şi producătorul show-ului, a pregătit un spectacol impresionant în care s-au regăsit teme muzicale folclorice extrem de cunoscute, în variante reinterpretate de invitaţii speciali Grigore Leşe, Damian Drăghici şi Alex Calancea Band, alături de Orchestra „Lăutarii” din Chişinău condusă de maestrul Nicolae Botgros.

Kelly Joyce (Franţa) a fost câştigătoarea Premiului III

La 50 de ani de la prima ediţie a Festivalului, orchestra din Republica Moldova a urcat pe scenă într-o variantă lărgită, cu 50 de instrumentişti.

În aceeaşi notă aniversară, spectacolul a fost deschis de 100 de căluşari. De asemenea, în anul celebrării Centenarului Marii Uniri, TVR a adus pe scenă artişti din toate regiunile istorice ale ţării, nume sonore ale folclorului: Cornelia şi Lupu Rednic, Niculina Stoican, Alexandru Pugna, Chiamiran Chivu, Ionuţ Fulea, Mariana Deac, Gelu Voicu, Andreea Voica, Constantin Lătăreţu şi Viorica Macovei.

Antonia Gigovska (Macedonia) a câştigat premiul II la Festivalul Internaţional Cerbul de Aur, acesta fiind înmânat de Gigliola Cinquetti, membru al juriului.

Pe scena Festivalului s-au aflat şi câţiva dintre laureaţii concursului „Vedeta Populară”, un proiect naţional lansat de Televiziunea Română menit să descopere o nouă generaţie de artişti, promotori ai culturii tradiţionale române, dar şi tineri care au debutat la TVR.

Finalul serii a fost dedicat unui proiect muzical: „Toţi K1 Pentru România”, oferit de Primăria Generală a Capitalei prin Teatrul Excelsior. Show-ul a avut o distribuţie de gală: Nicolae Furdui Iancu, Paula Seling, Grupul instrumental „Crai Nou” din Alba Iulia, Trupa K1, actorii Vlad Rădescu, Mihaela Rădescu, Sorin Francu.

Actorii şi interpreţii au adus pe scena Festivalului personalităţile proeminente şi cele mai semnificative evenimente istorice care au marcat evoluţia actului de unire a românilor, într-o suită de momente artistice.

Premiul I al concursului a fost câştigat de belgianul Olivier Kaye

„Încheiem Festivalul Internaţional Cerbul de Aur într-o notă emoţionantă, cu spectacolul România Centenar. Aniversăm Centenarul Marii Uniri şi era firesc să avem o seară dedicată acestui moment istoric”, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, directorul festivalului, Smaranda Vornicu, care a dat detalii despre conceptul inedit al show-ului din ultima seară a Cerbului de Aur.

Trofeul Festivalului Cerbul de Aur, în valoare de 25 000 de euro, a fost câştigat de Inis Neziri din Albania, trofeul fiind înmânat în seara galei festivalului de Luminiţa Dobrescu, prima cântăreaţă din România care a câştigat acest trofeu.

Inis Neziri: ”De fapt am găsit un cântec extrem de frumos și cred că sunt multe melodii românești foarte frumoase, pe care am să le caut și am să le învăț. Vreau să vă mulțumesc și eu foarte mult pentru susținere, pentru toată dragostea și încercați să vă bucurați de lucruri!”

Jurnaliştii prezenţi la ediţia din acest an a Cerbului de Aur l-au votat pe Ovidiu Anton (România), care a câştigat astfel Premiul Presei, pe care l-a primit de la Smaranda Vornicu-Shalit, directorul Festivalului, iar Olivier Kaye (Belgia) a fost cel mai votat de public.Premiul Societăţii Române de Televiziune şi Societăţii Române de Radiodifuziune a fost primit de Lidia Isac (Republica Moldova).

Trofeul Cerbul de aur i-a revenit cântăreței din Albania

La ediţia din acest an, juriul a fost format din: Edvin Marton din Ungaria, Gigliola Cinquetti, Kristina Cepraga Goodwin şi Luminiţa Dobrescu din Italia, Eleni Foureira din Grecia, Arsenie Toderaş din Republica Moldova şi Mădălin Voicu (România).

Festivalul a debutat în anul 1968 şi a avut 17 ediţii, ultima dintre acestea fiind organizată în anul 2009.Desfăşurat în perioada 29 august – 2 septembrie, în Piaţa Sfatului din Braşov, în anul Centenarului României şi semicentenarului „Cerbului de Aur”, festivalul a avut în acest an un format special, cu o gală aniversară, două zile de concurs, o gală a festivalului, spectacolul „România Centenar” şi evenimente adiacente .