Zaman Romania

SEMNALE DINTR-UN TRECUT FOARTE ÎNDEPĂRTAT

Geoparcul „Ținutul Buzăului” este un teritoriu de dezvoltare sustenabilă din județul Buzău, care aspiră la titlul de GeoparcUNESCO.[1][2] Inițiativa creării sale se derulează în vederea conservării, promovării și valorificării elementelor naturale deosebite din zonă, a valorilor de patrimoniu cultural și istoric și pentru susținerea dezvoltării sociale și economice a comunelor pe principiul dezvoltării durabile.

Muzeul Formelor, un centru muzeal dedicat trovanţilor, formaţiuni elipsoidale cu o vechime de peste 6 milioane de ani, a fost deschis recent în localitatea Bozioru, au informat reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Buzău.

„Alături de Muzeul Timpul Omului de la Mânzăleşti, acest muzeu completează fericit comorile turistice ale Geoparcului Ţinutul Buzăului şi este un îndemn spre vizitarea trovanţilor din Munţii Buzăului, aşa-numitele ‘Babe’ de la Ulmet, un grup de trovanţi suspendaţi în poziţii SF, numiţi popular Pietrele vii, care s-au dezvoltat în urmă cu mai multe milioane de ani din nisipul de pe fundul unei mări”, a declarat purtătorul de cuvânt al CJ Buzău, Ana-Maria Stoica.

Programul „Geoparcul Ținutul Buzăului” a fost inițiat în anul 2007 de Universitatea din București în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău, și inițiativa este implementată și coordonată de grupul de lucru profesional Geo-Team

În context, primarul comunei Bozioru, Valentin Grigore, a declarat că muzeul găzduieşte trovanţi de la Ulmet în miniatură şi funcţionează în cadrul Centrului de Informare şi Promovare Turistică Bozioru, înfiinţat în urmă cu şase ani cu fonduri europene şi destinat încurajării activităţilor turistice.

Zona este bogată atăt din punct de vedere cultural, cât și natural, însă cea mai importantă resursă a teritoriului este legătura dintre natură și cultură

Prin vizitarea noului muzeu înfiinţat de reprezentanţii Ţinutului Buzăului, turiştii sunt invitaţi să parcurgă o călătorie în timp în urmă cu 6-7 milioane de ani, trovanţii fiind formaţiuni elipsoidale din cuprinsul unui strat de nisip sau al unei gresii friabile, cimentată de apele calcaroase.

Un Muzeu al trovanţilor a fost înfiinţat după 1990 în localitatea Costeşti, judeţul Vâlcea, formaţiunile, numite în literatura de specialitate şi ”concreţiuni grezoase”, ar avea peste 6 milioane de ani vechime şi ar fi apărut în urma unor cimentări locale ale nisipului, posibil pe fondul unei activităţi seismice.

„Geoparcul este un teritoriu ce cuprinde elemente de interes geologic deosebit, alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural. Caracteristicile geologice sunt cuprinse într-un număr de situri de importanţă științifică, educaţională, reprezentative pentru un anumit moment din istoria Pământului sau pentru anumite evenimente sau procese geologice.