Un scandal a pornit în Turcia după ce un director al unei bănci ar fi orchestrat o scheme frauduloase de investiții de mai multe milioane de dolari care a implicat mai mulți fotbaliști turci de elită, printre care și faimosul fotbalist, Fatih Terim.
Ancheta asupra acuzațiilor, care a fost lansată de Procuratura Generală din Istanbul în aprilie în urma unei plângeri din partea victimelor, inițial nu a atras atenția mass-media pe care o merita, iar informațiile referitoare la acestea au fost deosebit de limitate și controlate.
Potrivit unui raport al Agenției de Reglementare și Supraveghere Bancară (BDDK) privind ancheta, Seçil Erzan, fostul director de sucursală la Denizbank Levent, a încasat de la 29 de persoane în jur de 43 de milioane de dolariși 15 milioane de lire turcești.
După ce ancheta a condus la un rechizitoriu în noiembrie, Erzan și alți șase suspecți au fost acuzați de „fraudă calificată” și „fals”.
„Fondul Terim”
Erzan se află în centrul acestei controverse care implică ceea ce a fost numit „Fondul Fatih Terim”.
Fatih Terim, o figură emblematică a fotbalului turc, este asociat cu scandalul, deoarece Erzan i-a ademenit pe investitori cu promisiuni de rentabilitate astronomic de mare, de până la 40% pe lună, folosind numele lui Terim pentru a-și asigura încrederea față de fotbaliști,
Presupusele victime, precum Arda Turan și Selçuk İnan, nu au primit nimic mai substanțial decât note scrise de mână sau simple hârtii ca dovadă a investițiilor lor, o abatere totală de la practica bancară standard.
În ciuda negărilor puternice de implicare a lui Terim, asocierea lui cu Erzan, care și-a gestionat tranzacțiile financiare, rămâne un punct de intrigă și speculație. Criticii subliniază necesitatea de a investiga relația dintre faimosul antrenor de fotbal al Turciei și conducerea Denizbank.
Unii critică mecanismele de supraveghere de la Denizbank și dacă semnele presupuselor activități ale lui Erzan au fost trecute cu vederea sau ignorate în timp ce speculează cu privire la potențiala implicare a altor oficiali bănci de rang înalt, sugerând că Erzan ar fi putut să nu fi acționat singur.
CEO-ul băncii și faimosul antrenor lipsesc din rechizitoriu
Victimele susțin că Erzan i-a convins că investesc într-un fond asociat cu Terim, CEO-ul Denizbank Hakan Ateș și directorul adjunct Mehmet Aydoğdu. Cu toate acestea, două personalități marcante absente în mod semnificativ din caz sunt Terim și Ateș.
În ciuda faptului că scandalul îi poartă numele și a implicării membrilor familiei și a apropiaților săi, Terim nu face parte dintr-un proces care a început pe 20 noiembrie. Mai mult, nici Terim, nici CEO-ul Denizbank, Ateș nu sunt menționate în rechizitoriu, deși numele lor au fost folosite pentru a facilita presupusa fraudă.
Relația dintre Terim și persoana anchetată
Relația strânsă a lui Erzan cu Terim, o figură importantă în fotbalul turc, este un subiect de discuție între turci. Se pare că aceasta s-a logodit după ce Terim i-a făcut cunoștință cu acea persoană.
Reacția lui Terim la scandal și declarațiile sale sugerează că avea cunoștințe prealabile despre evenimentele care se desfășoară. Cu toate acestea, pare să existe o lipsă de investigare aprofundată a rolurilor lui și ale lui Ateș, în ciuda numeroaselor referiri la implicarea lor în declarațiile victimei.
În timpul procesului, Erzan s-a apărat spunând: „Eram căpitanul unei nave care se scufunda. Dacă aș fi un fraudator, nava s-ar scufunda și aș scăpa.” Ea a atribuit pierderile lăcomiei investitorilor pentru randamente mari și a susținut că aceștia au pus-o în această situație dificilă.
Fotbaliștii îi cer ajutorul lui Erdoğan
Jurnalistul proeminent Fatih Altaylı a relatat că, după izbucnirea scandalului, foștii fotbaliști Emre Belözoğlu și Turan au cerut ajutorul președintelui Recep Tayyip Erdoğan.
Implicarea președintelui Erdoğan, indică, de asemenea, natura disfuncțională a sistemului judiciar al Turciei, deoarece fotbaliștii au încercat să-și folosească cunoștințele personale cu Erdogan pentru a rezolva problema în loc să meargă în instanță.
Erdoğan și faimosul fotbalist, Emre Belözoğlu .
Potrivit lui Altaylı, acest lucru a dus la un apel din partea președinției către conducerea băncii, care a solicitat ca acești jucători să fie compensați pentru pierderile lor.
Banca a răspuns afirmând că, dacă ar exista documente și înregistrări bancare corespunzătoare ale tranzacțiilor, vor efectua plățile imediat. Cu toate acestea, în absența unor astfel de documente și înregistrări în sistemul lor, aceștia nu puteau efectua nicio plată.
Banca a sugerat că ar trebui luate măsuri legale, iar dacă jucătorii vor câștiga cazul, banca ar plăti de bunăvoie. Banca și-a exprimat incapacitatea de a efectua plăți fără documentația adecvată, invocând riscuri de a comite deturnări de fonduri sau deturnare de fonduri.
După cum au remarcat unii experți turci, acest scandal nu este doar despre presupusa lăcomie și naivitate a fotbaliștilor și oamenilor de afaceri care își predau banii pentru un profit exorbitant de mare, ci este vorba de supravegherea și responsabilitatea sistemului bancar însuși.
Potrivit unui raport al site-ului de știri Kronos, dovezile găsite în timpul percheziției poliției în casa lui Erzan, inclusiv foi de calcul Excel, chitanțe bancare și înregistrări de transfer, indică implicarea directă a Denizbank în scandal. Se pare că tabele care arată debitorii și creditorii au fost pregătite nu de Erzan, ci de oficiali de rang înalt de la Denizbank fonduri.