Zaman Romania

S-a stins apărătorul „Islamului Luminilor „ Malek Chebel- antropolog al religiilor şi psihanalist

Antropologul religiilor şi psihanalistul algerianMalek Chebel , apărătorul unui „Islam al Luminilor „ s-a stins din viaţă  la 63 de ani, răpus de cancer. El a fot înmormântat în Algeria după o ceremonie înfăptuită în regiunea pariziană. Născut în Algeria,Malek Chebel ( în 1953) a fost un specialist în islam, autor a numeroase lucrări şi conferenţiar ,profesor invitat mai ales în Franţa şi SUA.

Cărţile sale de popularizare „ Islamul pentru necunoscători” şi „Coranul pentru necunoscători „ („L’islam pour les nuls” et „Le Coran pour les nuls”) au cunoscut un imens succes de librărie mai cu seamă după atentatele din ianuarie 2015.

A tradus Coranul  şi cărţi ca „Mohammed,profetul islamului „, „Islamul şi dreptatea”,”Islamul în 100 de întrebări „ şi multe altele.

În  2008, Malek Chebel a primit Legiunea de Onoare din partea preşedintelui Franţei din acel moment, Nicolas Sarkozy. „Graţie dumneavoastră , Franţa descoperă sau redescoperă un islam care cunoaşte şi iubeşte viaţa, dorinţa,iubirea, sexualitatea „ a declarat preşedintele Franţei din acea perioadă. Prestigiosul cotidian Le Figaro  i-a publicat numeroase interviuri , incluzând prestaţiile  sale publice de după evenimentele tragice care au marcat istoria contemporană a Franţei, atacurile teroriste repetitive.Reamintim că Franţa ,în care islamul este praticat de mai bine de 10 milioane de persoane (după unele cifre statistice ) este o ţară în care există o lege a laicităţii, care  acordă dreptul fiecărui cetăţean de a-şi pratica în deplină libertate propria religia, în care statul nu intervine în desfăşurarea activitpţii cultelor religioase şi nici nu le sponsorizează.Această lege mai impune prin unele amendamente ulterioare ( de după anul 2000) interdicţia de aborda semne vizibile religioase, în spaţiile aparţinând activităţii publice.

  Dezbaterea de idei în jurul religiilor şi mai cu seamă a islamului este foarte prolifică, încurajată la toate nivelele iar dialogul interconfesional, deschis este practicat de think tankuri şi de universităţi.C.Lorinţiu