Zaman Romania

România votează azi : Alegerile vor duce la formarea noului Parlament

O persoana isi exercita dreptul de vot la Liceul "A.D.Xenopol" din Capitala, in primul tur al alegerilor prezidentiale si la referendumul privind reducerea numarului de parlamentari si schimbarea structurii bicamerale a Legislativului, duminica, 22 noiembrie 2009. OCTAV GANEA / MEDIAFAX FOTO

    Prima atribuţie importantă pe care şi-o va exercita noul parlament este votul pentru componenţa şi programul viitorului guvern.

    Nici un cabinet nu poate funcţiona fără sprijinul unei majorităţi în parlament, iar măsurile pe care le va promova depind în mare măsură de interesele şi priorităţile partidelor care îl susţin. Doar parlamentul poate demite guvernul: prin adoptarea unei moţiuni de cenzură.

 Parlamentul, instituţie fundamentală. Parlamentarii adoptă legi, votează Guvernul şi şefii serviciilor secrete

 

       Activitatea miniştrilor poate fi şi ea sancţionată simbolic prin moţiuni simple. Principala activitate a parlamentarilor constă însă în dezbaterea şi adoptarea legilor. Indiferent că sunt iniţiate de senatori şi deputaţi, de guvern sau de cetăţeni, toate proiectele ajung până la urmă să fie supuse unui vot în Parlament. Propunerile legislative se dezbat şi se votează mai întâi în comisii, apoi în plen.

În funcţie de domeniul legii, rolul decizional aparţine Camerei Deputaţilor sau Senatului.

     Parlamentarii numesc conducerile şi controlează activitatea unor instituţii publice importante. Şefii de la SRI şi SIE, Avocatul Poporului, consiliile de administraţie de la Banca Naţională, Autoritatea de Supraveghere Financiară, dar şi TVR şi Radioul public trebuie să primească votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor.O parte dintre judecătorii Curţii Constituţionale sunt, de asemenea, propuşi şi numiţi de Parlament. O zi pe săptămână, vinerea, aleşii ar trebui să părăsească Palatul Parlamentului şi să se întoarcă în mijlocul celor care i-au trimis acolo.La cabinetele parlamentare din ţară, senatorii şi deputaţii trebuie să acorde audienţe şi să discute direct cu oamenii problemele din circumscripţiile lor.sursă tvr