Zaman Romania

Revoltă după moartea cetățenilor turci în Marea Egee: “Să se termine odată aceste drame!”

 “Să se termine odată aceste drame!” , editorialul despre moartea victimelor concedierii prin decret de stat, oameni care au încercat să fugă din Turcia spre Grecia, a fost publicat ca răspuns după un discurs  al președintele turc, Reccep Erdogan.

Kâzım Güleçyüz, redactorului șef al ziarului Yeni Asya, a scris un articol cu titlul „Să se termine odată aceste drame!”, în care vorbește despre victimele concedierii prin decret, care și-au pierdut viața, acum 10 zile, când barca în care erau oamenii s-a răsturnat în apele Mării Egee.

În discursul său din Consiliul Natiunilor Unite la New York, Președintele Erdogana adus pe ordinea de zi tragedia bebelușului sirian Aylan Kurdi, care s-a înecat în Marea Egee în anul 2015. După acest eveniment, Kazım Güleçyüz a atras atenția că pe Marea Egee se petrec multe tragedii asemănătoare cu a bebelușului Aylan, dar nu sunt mediatizate.

“ Înainte, aceste tragedii erau mediatizate în  ziare și televiziuni ca subiecte care îți revoltau conștiința. Barca care îi transporta pe cei demiși prin decret de la guvern s-a scufundat, au murit atâția copii, dar acum nu a mai  apărut în nici o emisiune, nici o știre, au aplicat o campanie de ponegrire.”, a scris Güleçyüz.

“ Tragedia nu i-a interesat nici pe cei de la conducere.”

 Güleçyüz a atras atenția în articol asupra incidentului în care doi frați de 3 luni, respectiv 3 ani și sora lor mai mare care avea  8 ani au murit în apropierea Insulei Chios, din Grecia după ce barca gonflabilă în care erau cu părinții lor demiși prin decret, s-a răstunat.

“Nu știm câte persoane și-au pierdut viața până acum, atât în Marea Egee, cât și în fluviul Marița, dar indiferența afișată, insensibilitatea conștiinței devin o povară grea.”, a scris  Güleçyüz.

“Când aflăm că părinții care au pornit într-o călătorie atât de periculoasă spre moarte cu copiii lor, majoritatea oameni educați, e inevitabil să nu ne întrebăm ce fel de disperare îi obligă să recurgă la acest lucru? Răspunsul celor care nu sunt afectați de nimic, este simplu <<Aceștia sunt părinți iresponsabili care au  fugit de justiție și au dus cu ei și pe  copiii lor la moarte, fugari iresponsabili! Ei sunt răspunzători de ce se întâmplă!>>”