Zaman Romania

Refugiați din Turcia: “Prefer să mor aici de COVID-19 decât să mor torturat în țara mea”

A Syrian boy poses for a picture during an awareness workshop on Coronavirus (COVID-19) held by Doctor Ali Ghazal at a camp for displaced people in Atme town in Syria's northwestern Idlib province, near the border with Turkey, on March 14, 2020. (Photo by AAREF WATAD / AFP)

Refugiații din Turcia se află în circumstanțe mai grave decât oricând, întrucât ajutorul din partea autorităților turce nu este în măsură să le ajungă și mulți nu pot primi asistență medicală în timpul pandemiei COVID-19, informează Ahval.News

Migranților neînregistrați le este frică să nu fie repatriați în țara de origine de aceea nu merg la spital pentru situații de urgență, nici nu solicită măști de la guvern.

“Există cei care spun<<Prefer să mor aici, de COVID-19 decât să mor torturat  în țara mea”, a explicat un angajat a unui ONG.

La fel ca mulți lucrători care au înregistrat o pierdere de venit în Turcia, refugiații au dificultăți în a avea  acces la alimente și alte necesități. Mai mult, aceștia au fost primii care au fost concediați din cauza repercusiunilor  economice ale pandemiei.

Potrivit voluntarilor de la mai multe ONG-urile, organizațiile au cerut un răspuns din partea autorităților turce pentru a ajuta refugiații, însă răspunsul a fost descurajator.

“Statul turc a spus <<Abia putem ține pasul cu proprii noștri cetățeni, este foarte greu pentru noi să-i ajutăm>>” susțin ONG-urile.

De asemenea, mulți migranți locuiesc în case foarte mici și aglomerate, iar dacă cineva este diagnosticat cu coronavirus, distanțarea fizică nu va fi posibilă.

Mai mult, refugiații care au încercat în ultimele două luni să treacă granița turco-greacă în Uniunea Europeană, au fost relocați de autoritățile turce în tabere și centre de repatriere, unde statutul lor nu este cunoscut.

Până în prezent, în Turcia au fost diagnosticate peste 110.000 de persoane, iar alte 2.805 au decedat în urma infectării cu coronavirus.