Zaman Romania

Record în Turcia. Inflația anuală a ajuns la 75% în luna mai

Inflația anuală a prețurilor de consum din Turcia a atins 75,45% în mai, puțin peste așteptări, potrivit Institutului de Statistică din Turcia.

Inflația lunară în mai a fost de 3,37%, față de 3,18% în aprilie. Inflația anuală a fost de 75% în mai, comparativ cu cea din aprilie de 69,80%.

Creșterea indicelui prețurilor de consum a fost determinată de progresele puternice ale prețurilor la educație, locuințe și restaurante luna trecută.

„Ce a fost greu a trecut”

În urma anunţării datelor despre inflaţie, Ministrul Trezoreriei şi Finanţelor, Mehmet Şimşek, a făcut declarații.

„S-a încheiat astfel perioada de tranziţie în lupta împotriva inflaţiei, intrăm în procesul de dezinflaţie. Ce a fost greu a trecut. Inflația anuală, care include efectele cumulate din ultimele 12 luni, a atins cel mai ridicat nivel în această lună. (…) Scăderea permanentă a inflației va începe în iunie. Inflația anuală va scădea cel mai probabil sub 50 la sută până la sfârşitul celui de-al treilea trimestru”, a menţionat Şimşek.

Ministrul se aştepta ca inflaţia anuală să fie de 33,2 la sută după 12 luni şi de 21,3 la sută după 24 de luni.

Cel mai ridicat nivel din noiembrie 2022

Într-un sondaj Reuters, inflația anuală a fost prognozată să ajungă la 74,8% în mai, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2022, înainte de a scădea la 42,6% până la sfârșitul lui 2024.

Previziunile pentru creșterea prețurilor de la o lună la lună au variat între 2,7% și 3,3 %.

Banca Centra și-a majorat ratele

Banca Centrală și-a majorat rata de politică la 4.150 de puncte de bază din iunie anul trecut. Acest fapt a inversat anii de stimulent monetar susținut de președintele Recep Tayyip Erdoğan pentru a stimula creșterea, dar care a dus la creșterea inflației.

Banca a majorat ultima dată dobânzile în martie, cu 500 de puncte de bază, până la 50%, invocând o înrăutățire a perspectivelor inflației. De atunci, sa menținut constant.

Inversarea a atras interesul investitorilor străini și a contribuit la creșterea rezervelor valutare ale Băncii Centrale, care se află la cel mai înalt nivel din decembrie pe o bază netă.