Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a aprobat joi noile reguli care le permit cetățenilor Uniunii Europene să-și acceseze abonamentele online atunci când se află în străinătate, potrivit unui comunicat de presă al legislativului european.
Cetățenii care vizitează un alt stat UE adesea nu pot accesa conținutul online cum ar fi filme, seriale TV, muzică, jocuri sau evenimente sportive pentru care au plătit în statul în care locuiesc.
Noile reguli vor elimina restricțiile, astfel încât cetățenii UE vor putea utiliza serviciile de tip Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Spotify, Deezer și atunci când se află în alt stat UE pentru vacanță, studii sau afaceri.
Furnizorii de servicii de conținut online pot lua măsuri ‘efective și rezonabile’ pentru a verifica dacă abonatul nu s-a mutat de tot în alt stat membru pentru că licențele de copyright ar putea fi diferite. O listă de metode permise de verificare cuprinde cărți de identitate, detalii de plată, informații privind impozitele, adresa poștală sau verificări de IP. Furnizorii de servicii trebuie să se asigure că orice procesare a datelor personale este proporțională și trebuie să introducă anumite elemente de protecție, mai ales pentru verificarea de IP.
Regulile se vor aplica doar serviciilor online bazate pe subscripții, dar furnizorii de servicii gratuite pot să ofere și ei portabilitate pentru conținutul lor în UE, cu condiția de a respecta cerințele privind verificarea rezidenței.http://www.europarl.europa.eu/news/fr/news-
room/20170509IPR73935/acc%C3%A8s-aux-films-et-%C3%A0-la-tv-en-ligne-%C3%A0-l%E2%80%99%C3%A9tranger
‘Cetățenii europeni au așteptat aceste reguli noi ce reprezintă un pas înainte către o piață digitală comună. Ele cresc mobilitatea și oferă cu succes posibilitatea de portabilitate utilizatorilor conținutului online european, fără să afecteze copyright-ul’, a spus raportorul PE în acest dosar, eurodeputatul francez Jean-Marie Cavada.
Propunerea legislativă trebuie să fie aprobată de Consiliul UE. Statele membre vor avea la dispoziție nouă luni de la intrarea în vigoare a regulamentului pentru a aplica noile reguli.
Conform unui studiu al Comisiei Europene, anul trecut 64% dintre europeni utilizau internetul pentru jocuri sau pentru a descărca imagini, filme sau muzică. Mulți dintre ei se așteptau să poată face același lucru și în timpul călătoriilor în UE, iar numărul lor va crește pe măsură ce europenii vor plăti mai puțin pentru accesul la internet pe aparatele mobile în alte state UE, de la 15 iunie 2017, atunci când taxele de roaming vor fi eliminate din Uniunea Europeană.