Conform raportului ,, Libertatea presei din Turcia: Este mai grav decât se știe”publicată de Organizația societății civile SCF cu sediul central în Suedia, rezultă că peste 300 de ziariști sau oameni care au muncit în sectorul mass-media sunt arestați sau în pericol de arestare.
În raportul SCF sunt preluate informațiile a 191 de condamnați și reținuți din sectorul mass-media.
Și în prezent cei care activează în mass-media și ziariștii care sunt arestați sau care au mandat de arestare sunt judecați sub acuzațiile „Membru într-o organizație teroristă, propagandă pentru o organizație teroristă, încercarea de a răsturna guvernul sau spionaj”.
Urmările măsurilor maximale de suprimare a libertăţii de exprimare din ultimi ani, în Turcia: sute de ziariști arestați, aproximativ două sute de organizații mass-media au fost închise și peste zece mii de oameni care lucaru în sectorul mass-media au rămas fără un loc de muncă.
Aceștia sunt acuzați prin metodele folosite pentru a reduce la tăcere voci disidente ca în regimul autoritar. 190 de ziariști din 191, sunt judecați sub acuzația de ,,propagandă teroristă” sau ,,membru unei grupări teroriste”. Din acest număr, 162 de ziariști sut arestați după puciul eșuat din 15 Iulie.
Din numărul ziariștilor sau persoanelor care se exprimă din punctul de vedere al media,care sunt reținuți sau condamnați, 40% sunt de la cotidianele naționale, 24% de la canalele TV și radiouri, 16% de la agenții de presă, 7% ziare locale, 6% reviste și 5% ziare online.
Peste 10.000 de oameni din sectorul mass-media au rămas fără un loc de muncă.
În Turcia, persecuțiile din utimii ani au ajuns la cel mai înalt nivel din istorie. Pe lângă faptul că s-a aplicat o tortură în masă ziariștilor, aproximativ două sute de organizații mass-media au fost închise și ca rezultat, peste zece mii de oameni au rămas fără un loc de muncă. Conform raportului din Decembrie 2016 al Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor CJP, Turcia deține o treime din jurnaliștii arestați din lume.
După mulți ani Turcia a preluat acest trist record de la China. CPJ a început să publice rapoarte săptămânale în legătură cu Turcia.
Turcia a primit un punctaj foarte scăzut de 29 din 60 , în domeniu ,,Libertăți Civile” Conform rapoartelor Freedom Hose din 2016.
Președintele SCF Abdullah Bozkurt a precizat că obstacolele puse în fața libertății presei sunt mai ridicole față de ce se știe. Bozkurt a afirmat că ,,mulți ziariști și-au pierdut libertatea din cauza unor justificări născocite de către autoritățile competente.”
Sunt martor la situația grea în care cei care se exprimă în media încearcă să se mențină cu greu de viață. Mulți jurnaliști au părăsit țara din cauza justificărilor și calomni lor diferite ,profersate împotriva lor a amai adăugat Bokurt.
În raportul SCF se menționează condițiile din penitenciare pe care trebuie să le suporte jurnaliștii reținuți sau condamnați. Acestea nu respectă drepturile omului.
Celor arestați nu li se dă voie o vreme lungă să se întâlnesacă cu avocații, nu li se oferă ajutor medical, nu li se permite trimiterea sau primirea scrisorilor.
Din întâlinrea cu cei apropiați jurnaliştilor, a ieșit la iveală că ziariștii tineri arestați folosesc pastile antidepresive ca să reziste psihic.
SUNT PEDEPSITE ŞI FAMILIILE ZIARIȘTILOR.
Din cercetările realizate de SCF, reiese faptul că în locul ziariștilor care au mandate de arestare sunt arestați chiar şi membrii familiei.
Soția redactorului-șef al unui cotidian național și fratele unui ziarist renumit sunt încă reținuți. Mama președintelui SCF (care e vechiul reprezentant al cotidianului Today”s Zaman de la Ankaraa) în vârstă de 79 de ani a fost arestată de către polițiști.
Un alt caz tragic în care jurnaliștii sunt nedreptăţiţi în mod flagrant este sechestrarea bunurilor.
Familia fostul ziarist Zeki Onal, care a decedat după puciul eșuat din 15 Iulie, se numără printre familiile ale căror bunburi au fost sechestrate .