Zaman Romania

Raportul de informaţii al Uniunii Europene: în spatele puciului eşuat din 15 Iulie nu se află Gulen, Erdogan a plănuit lista de demiteri înaintea puciului

Cotidianul The Times a publicat raportul Centrului de Informații a Uniunii Europene (INTCEN) în legătură cu anchetarea evenimentelor legate de puciul eșuat din 15 Iulie 2016.

În raport se menționează că președintele Erdogan a plănuit demiterea din funcții a celor din armată TSK, înainte de puci.

Conform și unei știri difuzate de BBC Turkce, demiterea celor din TSK era plănuită înainte de lovitura de stat eșuată. În știrea difuzată s-a menționat ,, Acest raport contrazice revendicările guvernului turc precum că în spatele puciului ar fi Fethullah Gulen”.

În raport se afirmă următoarele: ,, Decizia de a da o lovitură de stat s-a luat din frica apropierii unor demiteri din funții. Există o probabilitate ca un grup format din Kemaliștii (secularii), Gulenisti, opozanții AKP-ului și oportuniști să se afle în spatele acestui puci. Gulen are o probabilitate foarte mică de a avea un rol direct cu acest puci. Puciul eșuat a creat un efect de accelerare pentru demiterile plănuite dinaintea puciului”.

Cotidianului Times subliniază faptul că simpatizanții lui Fethullah Gulen nu au o putere în armată capabilă să dea o lovitură. Times a mai precizat că ,,Acest caz contrazice revendicările guvernului turc”.