Asociația ANCE Europe lansează proiectul „Arhitectura României Mari”, cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, prin organizarea unui eveniment la București în perioada 23-25 noiembrie, având ca obiectiv aducerea în atenția publicului larg a stilului arhitectural neoromânesc.
În cadrul proiectului vor fi organizate două evenimente, la București și la Alba Iulia, care vor aduce în atenția publicului larg stilul arhitectural neoromânesc, unul dintre cele mai remarcabile creații arhitecturale ale artei naționale din Europa și un veritabil simbol al unității culturale naționale în contextul Marii Uniri din 1918.
În cadrul celor două evenimente, publicul larg este invitat să vizioneze un film documentar care surprinde perspectiva istorică și pe cea artistică a unor clădiri reprezentative pentru stilul neoromânesc, incluzând interviuri cu personalități relevante din domeniul istoriei artei și arhitecturii. De asemenea, publicul este invitat să admire fotografii care imortalizează clădiri relevante pentru stilul neoromânesc, din mai multe zone ale țării, în cadrul unei expoziții unice.
Evenimentul de la București este organizat cu sprijinul Asociației Culturale Noblesse și va avea loc în perioada 23-25 noiembrie 2017.Vernisajul și proiecția filmului sunt programate în ziua de 23 noiembrie la orele 17,00, la Palatul Noblesse din București. Evenimentul se va bucura de prezența maestrului Ion Dichiseanu în calitate de amfitrion, gazda evenimentului fiind președintele Asociației Culturale Noblesse, Loredana Preda.
La dezbateri vor participa Augustin Ioan — arhitect și filosof, Ada Hajdu — cercetător în istoria artei, Cristian Radu Nema și Mimis Ravanis — realizatorii filmului documentar, precum și autorii expoziției de fotografie. Manifestarea va fi transmisă live în sistem on-line streaming, fiind accesibil pentru românii de pretutindeni.
Proiectul se desfășoară în parteneriat cu editura „Noi Media Print”, continuând demersul științific al acesteia de recuperare și punere în valoare a patrimoniului cultural național, prin publicarea albumelor „Stilul Național Românesc” (autor Ada Ștefănuț), „Arta brâncovenească” (autor Adela Văetiși) și „Stilul național în artele vizuale” (autor Maria Camelia Ene).Asociația ANCE Europe este o organizație nonguvernamentală înființată în anul 2014, în scopul promovării valorilor sociale, culturale și socio-culturale ale României și pentru încurajarea accesului la educație, cultură și ocupare, prin dezvoltarea de proiecte multidisciplinare.De asemenea, vizează facilitarea schimbului de idei și inițiative cu alți promotori de proiecte cu impact socio-cultural la nivel european, precum și susținerea și dezvoltarea societății civile, promovarea patrimoniului cultural românesc și a identității naționale, promovarea unor programe care vizează dezvoltarea culturală, socială și economică a României, a altor țări membre ale Uniunii Europene, precum și a altor țări din bazinul Mării Negre, din zona balcanică și din Europa de Est. ANCE Europe sprijină și elaborarea de proiecte din zona artelor vizuale, a literaturii, muzicii și a celorlalte arte, se mai arată în comunicatul de presă.