Zaman Romania

PROBLEMA CATALANĂ. VREMURI DIFICILE PENTRU SPANIA.

'UE se confruntă cu o criză de încredere', a adăugat Borrell, fost preşedinte al Parlamentului European din 2004 până în 2007. 'Dacă m-ar fi adormit în 2007 şi m-ar fi trezit 11 ani mai târziu, nu aş mai fi recunoscut Europa”

Noul şef al diplomaţiei spaniole, Josep Borrell, a estimat joi, în discursul de preluare a funcţiei, la Madrid, că separatismul catalan supune Spania ‘celei mai mari probleme cu care poate fi confruntată o ţară’, informează AFP.

‘Sunt vremuri dificile. Spania se confruntă poate cu cea mai mare problemă cu care se poate confrunta o ţară, cea a integrităţii sale teritoriale’, a declarat Borrell în timpul ceremoniei de preluare a prerogativelor de la predecesorul său Alfonso Dastis, într-o aluzie implicită la criza catalană.

Catalan, Borrell se opune în mod vehement independenţei regiunii sale natale şi s-a aflat în prima linie în timpul manifestaţiilor din toamna trecută pentru unitatea Spaniei, la Barcelona, înainte de tentativa de secesiune a separatiştilor catalani. De altfel, aceştia din urmă au criticat vehement numirea sa în funcţie.

‘UE se confruntă cu o criză de încredere’, a adăugat Borrell, fost preşedinte al Parlamentului European din 2004 până în 2007. ‘Dacă m-ar fi adormit în 2007 şi m-ar fi trezit 11 ani mai târziu, nu aş mai fi recunoscut Europa (…). În 2007, aveam vântul în pupa, iar astăzi avem o criză de încredere în proiectul politic’, a adăugat el.În toiul pregătirilor pentru Brexitul Marii Britanii şi în timp ce Italia tocmai s-a dotat cu un guvern eurosceptic, şeful guvernului socialist Pedro Sanchez a făcut alegeri proeuropene marcante, numindu-i pe Borrell şi pe Nadia Calvino, până acum responsabilă pentru Buget în cadrul Comisiei Europene, în fruntea Ministerului Economiei în Spania https://www.thelocal.es/20180605/josep-borrell-new-foreign-minister