Zaman Romania

Prezenţă culturală românească valoroasă, în zona Versailles (Franţa)

La Festivalul Internațional de poezie, teatru şi film "Thepofi" - Paris 2016

 În perioada 10-15 octombrie 2016 Asociația Bibliopolis (al cărei președinte este Marcel Seserman (alias Mircea Măluț,numele cu care îşi semnează cărţile de poezie))- în parteneriat cu Centrul Cultural Itineraires poetiques– Director Jacques Fournier, în asociere cu Editura Limes (Director Mircea Petean) și cu asistența Roxanei Bauduin (cadru didactic la Universitatea Versailles, director de programe culturale al Asociației Bibliopolis în spațiul francofon) organizează festivalul ThePoFi (teatru, poezie și film) cu sprijinul finaciar al Institutului Cultural Român în cadrul programului CentenArt.

Proiectul Les Rencontres ThéPoFi este finanțat de Institutul Cultural Român prin Programul CentenArt – Direcția Relații Internaționale şi este coordonat de Asociaţia Bibliopolis – Preşedinte Marcel Seserman (Mircea Măluţ), cu asistenţa Roxanei Bauduin – Director de Programe Culturale al Asociaţiei Bibliopolis în spaţiul francofon, în colaborare cu Centrul Cultural “Itinéraires Poétiques” (Director Jacques Fournier) şi în asociere cu Editura Limes (Director Mircea Petean).

 Festivalul are loc în regiunea Versailles și este destinat preponderent publicului studențesc.La 10 octombrie 2016 Auditoriul Bibliotecii Universității Versailles a gazduit o întâlnire a studenților cu dramaturgul Matei Vișniec urmată de un spectacol interactiv la care au participat studenți și actorul Sebastien Gimbert.

   Subiectul dezbaterilor s-a axat pe interacțiunea dintre politică și dramaturgie și pe amplele ei implicații interculturale. Seara s-a încheiat cu proiecția filmului „Bacalureat” (Cristian Mungiu) la Cine 7 din Elancourt. A doua zi, studenții și publicul din regiune au asistat la spectacolul Fisura (autor- Flavius Lucăcel) pus în scenă de trupa clujeană RE-ACT (regizor- Cristina Nichifor).

Festivalul ThePoFi (teatru, poezie și film) organizat cu sprijinul finaciar al Institutului Cultural Român în cadrul programului CentenArt.

 

Au urmat lecturile publice asigurate de actorii francezi Laurent Searle și Veronique Helena Malvoisin din trupa Vers Volant, din textele dramaturgilor Ioana Gavrilovici și Flavius Lucăcel. Întâlnirea a debutat cu o prezentare a managementului de proiecte culturale (Mircea Măluț) și s-a încheiat cu o dezbatere privind mediul teatral românesc și statutul trupelor teatrale experimentale.

  Festivalul continuă la Casa de Cultură a studenților din Guyancourt printr-o întâlnire cu Academicianul Basarab Nicolescu și scriitoarea Claude Ber. Lecturile sunt asigurate de actori francezi din „Teoreme poetice” (Basarab Nicolescu), din poemele autorilor cuprinși în proiect (Mircea Petean, Mircea Măluț și Roxana Bauduin) și din piesele dramaturgilor români prezenți în antologia Deux jeunes dramaturges roumains (traducere Roxana Bauduin și Carmen Branescu) distribuită gratuit publicului.