Zaman Romania

Premiul “Frații Scholl” acordat jurnalistului încarcerat, Ahmet Altan

Ahmet Altan, jurnalist încarcerat, va primi premiul “Frații Scholl” pentru cartea sa, „Nu voi mai vedea lumea niciodată”, conform tellerreport.com

În carte, jurnalistul relatează despre experiența lui după puciul eșuat, despre arestarea sa, întâlnirile cu poliția și procurorii. Mai mult, jurnalistul descrie situația colegilor lui care sunt închiși.

Avocatul lui Altan, Figen Albuga Calikusu, a declarat miercuri, că jurnalistul nu știe că va primi premiul. „El va afla de la noi”, a subliniat avocatul.

Jurnalistul a fost acuzat că l-a criticat pe președintele turc, Recep Tayyip Erdogan. Altan a fost arestat la scurt timp după lovitura de stat din iulie 2016, din Turcia. Inițial, bărbatul a fost condamnat la închisoare pe viață, în februarie 2018 pentru presupuse legături cu mișcarea Gülen. Ultima decizie a instanțele din Turcia a fost condamnarea lui la 15 ani de închisoare. O altă ședință de judecată este programată pentru 8 noiembrie.

Premiul este în valoare de 10.000 de euro, iar premiera va avea loc pe 25 noiembrie în sala de spectacole a Ludwig-Maximilians-Universität. 

Premiul amintește de Sophie și Hans Scholl, care au aparținut grupului de rezistență a studenților „Weiße Rose” din Munchen în timpul perioadei naziste și ulterior a fost ucis de național-socialiști.