Cel mai tânăr elev român care a obținut medalia de aur la Olimpiada Internațională de Informatică, cel mai important concurs internațional de programare pentru liceeni, a povestit pentru Zaman România despre concursul desfășurat în timpul pandemiei și despre aspirațiile sale.
Alexandru Luchianov, în vâstă de 15 ani, este în clasa IX-a la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, iar aventura a început în clasa a V-a, alături de profesorul George Trifan.
“ Cu două săptămâni înainte de începerea școlii a început cercul de informatică. Apoi, aveam doar o oră la școală, dar în afară de aceasta profesorul ne chemase și la alte opt ore de cerc de informatică în care ne distram foarte bine. Acolo cred ca s-a născut pasiunea pentru informatică și spiritul competițional.” a povestit tânărul.
Medalia de aur a venit după patru ani de muncă zilnică, cu multă pasiune și perseverență.
“Lucrez cam 500 de probleme pe an și le aleg pe cele mai grele. Pentru olimpiada la care am câștigat aurul am făcut numeroase simulări de 5-6 ore singur sau împreună cu prietenii, în fiecare zi sau cu mici pauze, timp de săptămâni întregi. După fiecare simulare urma upsolvingul, adică rezolvarea problemelor care nu au ieșit în timpul de concurs sau optimizarea celorlalte.” a afirmat Alexandru.
Olimpiada în timpul pandemiei COVID-19
În 2020, guvernul României, din cauza pandemiei COVID-19, nu s-a mai ocupat de olimpiadele internaționale și nu s-a mai ales lotul național pentru ca elevii să participe. Cu toate acestea, profesorii s-au implicat atât în organizarea olimpiadei, dar și pregătirea elevilor. Astfel, Olimpiada Internațională de Informatică s-a organizat online la Ploiești în liceul Caragiale, conform normele de igienă și distanțare impuse de guvern.
“Pe parcursul olimpiadei am fost supravegheați de doi profesori și filmați în timpul probelor. Au fost două teste de 5 ore fiecare cu câte trei probleme foarte grele. Am purtat mască și s-au respectat condițiile de distanțare. Olimpiada a fost organizată de Singapore pentru care nu există „nu se poate” din cauza coronavirusului sau suspiciunilor de fraudă sau incapacității organizatorice. În timp ce multe concursuri au fost anulate, oamenii cu adevărat pasionați sau interesați de performanță își continuă eforturile și merită toată admirația noastră.” a exclamat tânărul olimpic.
În 2019, ca junior, Alexandru Luchianov a câștigat locul I cu scor maxim la toate concursurile de informatică: Olimpiada Europeană de Informatică pentru Juniori (EJOI), Turneul de Shumen, Info1Cup.
Lotul de olimpici al României
Profesorul de informatică și organizator al olimpiadelor de informatică, Ferhat Travaci a vorbit cu reporterii Zaman România despre munca depusă pentru olimpiadele alături de elevii și ONG-uri, dar și lipsa de susține din partea ministrului educației din România.
“ În mod normal ministrul educației alege lotul național, însă anul acesta autoritățile nu s-au ocupat de acest lucru. Olimpiadele s-au organizat fără ajutorul guvernului. La unele materii nu puteau elevii să participe, iar părinții au instat, așa s-a ales lotul de participanți”, a explicat Travaci.
Din cauza situației speciale de anul acesta, Societatea de Matematică a decis păstrarea aceluiași lot ca anul trecut. Societatea de Informatică a făcut o departajare între candidați. Din păcate la chimie, nu a participat niciun elev. Astfel, medalii câștigate de România au fost mai puține.
“ În mod normal avem 40 de medalii internaționale, dar elevii nu au putut să participe la olimpiada internațională de chimie, astfel, au fost mai puține medalii. Noi sperăm să continue performanța”, a declarat profesorul.
România a câștigat aur în Ungaria și Germania
În final România a câștigat cinci medalii la Olimpiada Internatională de Informatică, iar la olimpiada din Ungaria, din august, elevii români au obținut trei medalii de argint și una de bronz.
De asemenea, în Georgia, olimpiada pentru juniori, elevii au câștigat o medalie aur și argint.
Mai mult, la fizică au fost 10 câștiguri, iar nouă dintre ei sunt de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București.
“ Noi continuă să ne facem treabă, să pregătim elevii. Acum, depinde și de guvern ce o să fie la anul în cazul în care pandemia continuă” a încheiat profesorul de informatică.
Sheila Ismail/ București