Zaman Romania

Politica Agricolă Comună în viziune realistă

Parlamentului European a cerut Uniunii Europene să vizeze subvențiile la întreprinderile mici și mijlocii, și să promoveze lanțurile scurte de aprovizionare și alimentele ecologice pentru stimularea ocupării forței de muncă în sectorul agricol.

Europarlamentarul francez Éric Andrieu a vorbit, într-un interviul pentru EurActiv Franța, despre raportul său privind modul în care PAC poate îmbunătăți crearea de locuri de muncă în zonele rurale și care urmează să fie votat de către deputații europeni la Strasbourg, joi, 27 octombrie.

Textul solicită o menținerea unei finanțări adecvate, dar distribuită mai eficient, pentru a sprijini ocuparea forței de muncă din mediul rural.

Éric Andrieu este un eurodeputat socialist francez și membru în Comisia de Agricultură a Parlamentului European. Éric Andrieu consideră că subvențiile viitoare ar trebui să fie rezervate pentru fermele mici, care creează mai multe locuri de muncă și sunt mai puțin poluante.

  „UE alocă 40% din bugetul său pentru agricultură. Ei spun că Comisia Juncker dorește să promoveze ocuparea forței de muncă, că aceasta este prioritatea lor. Dar nimeni nu a s-a îngrijorat vreodată cu privire la legătura dintre PAC și locurile de muncă. Totuși, această relație a fost destul de dezastruoasă. Prin încurajarea intensificării producției pentru export, ne-am concentrat pe agricultură în loc să ne gândim la planificarea terenurilor.”spune eurodeputatul.

 În 1962, 20% dintre europeni au lucrat în agricultură. Acum, cifra este mai mică de 4%, am împins o politică publică care a distrus locurile de muncă agricole. A fost acesta un obiectiv? Desigur că nu.

Ne-am concentrat asupra competitivității exporturilor noastre, încurajând diferite specialități din fiecare țară, cerealele în Franța, carnea de porc în Germania, etc. Dar astăzi trebuie să ne întrebăm ce fel de agricultură ne dorim pentru mâine, pentru a alege un obiectiv, pentru a face un plan. Deocamdată, nu există niciun plan, deoarece nimeni nu se poate pune de acord asupra cărui obiectiv țintim.”

 Dar, dacă vom continua așa, având în vedere că doar 6% dintre agricultorii din Europa au sub 35 de ani, în curând nu va mai fi niciunul. Este atât de simplu.

 Fiecare țară este liberă să-și aleagă propria politică pentru a încuraja tinerii. Ele pot aloca o parte din fondurile PAC pentru a ajuta tinerii să înceapă în agricultură, pentru cumpărarea de terenuri și pentru formare, de exemplu. A devenit imposibil de a intra în profesie fără ajutor.

 Dar nu toate țările fac acest lucru. Tinerii se opresc adesea din agricultură în termen de trei ani de la început, deoarece din punct de vedere financiar, ei, pur și simplu, nu se pot descurca.(sursa Euractiv)