Zaman Romania

Pastor ziua, sculptor noaptea: o poveste inspirată din estul Turciei

Un păstor din provincia estică Muș, dinTurcia a atras atenția cu sculpturile pe care le face din lemn, conform Hurriyet Daily News.

Vedat Yalçın a început să sculpteze când desenele sale cu figuri umane de pe stânci au atras atenția și a decis să-și avanseze tehnica.

„Acum patru ani, când păstoream, am văzut o stâncă. Acea stâncă mi-a atras atenția, în timp ce îmi spunea <<Nu sunt o piatră obișnuită>> În acea zi, am luat-o și am început să o  decorez. Apoi, am făcut sculpturi din lemn, roci și o mulțime de materiale ”, a povestit Yalçın.

El a început mai întâi să strângă roci, lemne și materiale reziduale din munții unde își pășune turma de oi și le-a sculptat în forme cu un ciocan și cu o daltă.

„Este ca și cum mi-ar spune unii copaci<< Nu vreau să fiu cenușă>>”, a adăugat el.

Ciobanul talentat a mai spus că lucrările sale le arată tinerilor din jurul său că orice se poate face atâta timp cât cineva dorește să o facă. 

„Privesc stâncile și lemnul dintr-o perspectivă de la care nimeni nu se uită. Le iau pe cele care seamănă cu un chip sau un obiect și încep să lucrez la ele ”, a spus el.

El a adăugat că sătenii au început să fie atenți la lucrările sale, deși s-a confruntat cu unele critici la început.

„Au început să vină să arunce o privire la ceea ce fac în fiecare zi. Pe măsură ce îmi făceam munca, ei înțelegeau ce vreau să fac ”, a spus el.

Yalçın a subliniat că unul dintre visele sale este să își deschidă prima expoziție în satul său, de îndată ce va avea destule sculpturi.