Este supranumit marele maestru al fotografiei aeriene.
Când vedem Pământul de sus, parcă mintea şi sufletul pământenilor se sensibilizează.
Yann Arthus-Bertrand (n. 13 martie 1946) este poate cel mai internaţional fotograf francez. A pornit fotografiind animale şi apoi a ales să fotografieze lumea, de sus. A fost pe rând actor şi realizator de televiziune, jurnalist şi fotoreporter, ecologist şi este autorul a peste 60 de cărți și albume cu fotografii ale peisajelor luate din elicoptere și baloane. Lucrările lui Yann Arthus-Bertrand au fost deseori publicate în revista National Geographic.
S-a spus că ceea ce fotografiază are conotaţie socială, politică, cetăţenească şi artistică, în acelaşi timp. Este membru al „Academiei de Arte Frumoase”.
Yann Arthus-Bertrand s-a apucat să facă inventarul celor mai frumoase peisaje din lume, văzute de sus. Acest proiect (La Terre vue du ciel), are drept credo, următoarea spunere: „Să depui mărturie despre frumuseţea lumii înseamnă să încerci să protejezi Pământul”. Cartea sa, publicată în 27 de limbi, s-a difuzat în 4,2 milioane de exemplare.
În perioada 2006 -2011 Yann Arthus-Bertrand a realizat emisiunea „Vu du ciel” pentru Televiziunea publică franceză France 2 consacrată mediului înconjurător, difuzată în 49 de ţări ale lumii…
În 2005 a creat fundaţia de utilitate publică GoodPlanet cu care a demarat iniţiativa Action carbone, în proiectele sale fiind vorba despre noile energii, eficacitate energetică şi lupta împotriva despăduririlor.
În anul 1991 a înființat Agenția Altitude la Paris, prima agenție de presă și bancă de fotografii aeriene din lume (în 2008 avea 500.000 fotografii din peste 100 țări luate în cursul a mai bine de 3.000 ore de zbor). Aceasta este singura de acest gen din lume. În anul 2000, Arthus-Bertrand a organizat o expoziție cu tema Pământul văzut din cer în care a prezentat o colecție de 100.000 de fotografii luate din 76 țări. Pământul văzut de sus ar trebui să fie o campanie de sensibilizare, o pledoarie pentru umanitate, pentru îngrijirea planetei mamă, singura noastră casă. (C.L)