Pacienții cronici cer retragerea obligativității dosarului electronic de sănătate, întrucât contravine dreptului la confidențialitatea informațiilor și datelor medicale personale.
„Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a luat act cu îngrijorare despre faptul că toate informațiile pacienților cuprinse în dosarul electronic vor fi disponibile tuturor celor din sistemul sanitar, fără stabilirea unor nivele de informare și fără acordul pacienților. COPAC solicită imperativ Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să reglementeze dosarul electronic în așa fel încât informațiile să poată fi trecute în dosarul electronic și folosite doar cu acordul expres și scris al fiecărui pacient în parte. COPAC solicită de asemenea eliminarea obligativității DES, întrucât contravine dreptului pacientului la confidențialitatea informațiilor și datelor medicale personale”, afirmă COPAC într-un comunicat remis presei.
În opinia reprezentanților COPAC, accesul „neîngrădit” la informații legate de starea de sănătate actuală sau trecută poate conduce la stigmatizare și discriminare, atât în zona serviciilor medicale, cât și în zona profesională sau socială.
„Constatăm cu uimire că a fost gândit un dosar electronic, în teorie pentru a ajuta medicii și pacienții, în realitate fără nicio consultare cu aceștia. Așa cum este gândit în acest moment, informațiile pot fi văzute de orice cadru medical dintr-un spital sau dintr-un cabinet în care pacientul merge, fără nicio limitare. De aici până la a ajunge informațiile la societățile de asigurări, care vor refuza să asigure pacienții cu riscuri, la angajatori sau făcute public este un singur pas, ușor de realizat”, se mai arată în comunicat.
Președintele COPAC, Radu Gănescu, a declarat că nimeni nu a solicitat părerea pacienților cronici și „nu s-a gândit” la confidențialitatea dintre medic și pacientul său. „Dacă medicii sunt obligați să treacă aceste informații în dosarul electronic și ele pot fi văzute de toată lumea, nu mai putem vorbi despre o asemenea confidențialitate. Solicităm retragerea proiectului realizat astfel fără nicio pregătire și cu o discriminare flagrantă a pacienților și realizarea împreună cu asociațiile de pacienți și cele profesionale a unui proiect care să apere confidențialitatea și demnitatea pacienților”, a afirmat Gănescu.