Pentru români, Coşbuc a fost poetul ţărănimii, al iubirii faţă de pământul natal dar şi omul de mare cultură, traducător şi intelectual de frunte, care a încercat să sincronizeze mersul poeziei ardelene şi să aducă în marea lume literară, crezurile, năzuinţele, suferinţele ardelenilor dintr-o Transilvanie asuprită, victima vicisitudinilor istorice şi a xenofobiilor unor vremi.
Consiliul Judeţean Bistriţa Năsăud invită toţi iubitorii de literatură la Zilele Coşbuc, amplă manifestare care marchează 150 de ani de la naşterea poetului.Despre care dicţionarele consemnează : George Coşbuc n. 20 septembrie 1866, Hordou, comitatul Bistrița-Năsăud, azi Coșbuc, județul Bistrița-Năsăud; d. 9 mai 1918, București, a fost un poet, critic literar, ocazional și traducător român din Transilvania, membru titular al Academiei Române din anul 1916.
Mai mult ca oricând Coşbuc este astăzi actual, iar contemporanii noştri o dovedesc din plin. Mari evenimente sunt plănuite la Bistriţa Năsăud : deopotrivă în capitala de judeţ, anume la Biblioteca George Coşbuc din Bistriţa, condusă de poetul şi preotul Ioan Pintea, cât şi la Năsăud, locul studiilor poetului. De asemenea Hordoul natal, care astăzi îi poartă numele, va găzdui manifestări diferite, centrate evident pe Casa natală a poetului, adevărată bijuterie de memorie.( S-au implicat în aceste mari manifestări chiar cei care se află la cârma judeţului Bistriţa Năsăud, preşedintele Consiliului Judeţean Emil Radu Moldovam, vicepreşedintele Alexandru Pugna care este şi un apreciat interpret de muzică populară, culegător de folclor şi realizator de emisiuni culturale de radio -tv şi mulţi alţii.)
Clasic al literaturii române, un om cu un gust literar desăvîrșit poetul a dus şi o prodigioasă activitate de iluminare a țăranilor, fiind un precursor al mișcării poporaniste dar şi un tehnician desăvîrșit al prozodiei care utiliza o gamă foarte variată de picioare metrice și de ritmuri,să nu uităm că George Coşbuc a dat o versiune completă a operei lui Dante, Divina comedie.
Mari intelectuali ai zilelor noastre, profesori şi specialişti în opera coşbuciană, academicieni, scriitori şi profesori se vor reuni în zile de 16-20 septembrie tocmai pentru a-l celebra pe poet, adevărată emblemă culturală a Transilvaniei şi României întregi.(C.L.zaman.ro)