Zaman Romania

Omagiul milanezilor pentru Dario Fo

Mii de persoane au defilat cântând sâmbătă pe străzile din Milano până în Piața Domului unde s-a celebrat o ceremonie laică – un ultim omagiu adus laureatului premiului Nobel pentru Literatură Dario Fo, care a murit joi la 90 de ani, relatează AFP.

Cortegiul funerar a pornit de la Piccolo Teatro Strehler unde a fost instalat sicriul scriitorului intonând cântece și balade cu conotații politice, reamintind de angajamentul scriitorului față de unele subiecte politice și sociale, precum războiul din Vietnam, problema palestiniană sau chestiunea avortului.

Sub o mare de umbrele de ploaie colorate, mulțimea s-a strâns  la catedrala gotică a orașului, scandând ‘Dario! Dario!’

 

Fiul scriitorului, Jacopo și reprezentanții elitei culturale a orașului i-au adus un omagiu vibrant celui căruia nu i-a fost niciodată teamă să înfiereze puterea.

Anti-clerical, angajat politic în extrema stânga, Dario Fo, care a avut nenumărate probleme cu justiția în anii de extremă dreaptă din Italia a fost nevoit să aștepte până în 1977 pentru ca piesele lui de teatru să fie difuzate de televiziune. Deși este dramaturgul italian cel mai jucat în lume după Goldoni. Autorul unor piese ca „Moartea accidentală a unui anarhist” sau „Nu plătim”, Dario Fo, care făcea apel la rebeliune împotriva celor puternici și ipocriți, a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Literatură în 1997.

Dario Fo (n. 24 martie 1926, Sangiano, Italia – d. 13 octombrie 2016,Spitalul Luigi Sacco, Italia) a fost un scriitor, scenograf, dramaturg, pictor, actor și regizor italian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1997.

Celebritatatea i-au adus-o  atât textele teatrale de satiră politică și socială, cât și  implicarea în viața politică.Actor, regizor, scenograf, damaturg, costumist, impresar al propriei companii teatrale (dar și ca pictor) este cu siguranță un om de teatru complet.Într-un interviu acordat in 1962 declara cu ironie:”Autorii neagă că aș fi un autor. Actorii neagă că aș fi un actor. Autorii îmi spun: tu ești un actor care face pe autorul. Actorii îmi spun: tu ești un autor care face pe actorul. Nici unii nu mă vor în propria categorie. Doar scenografii mă tolerează.”În ultimii ani, activitatea lui Dario Fo a continuat să urmărească cele două direcții paralele: comedia farsă  și monologul construit după modelul arhetipului Mistero buffo (de la Lu santo jullare Francesco din 1999 la spectacolul-lecție Templul oamenilor liberi din 2004). A scris texte civile și politice, concretizate în spectacolele satirice chiar despre Silvio Berlusconi, de la „Ubu rois, Ubu bass” până la „Bicefalul anomal,” scrisă împreună cu Franca Rame.În 2006 Universitea La Sapienza din Roma i-a acordat titlul de doctor honoris causa (doar Dario Fo, Luigi Pirandello și Eduardo De Filippo au avut această prestigioasă recunoaștere).Unul din ultimele sale articole care a făcut furori se numea:”Intelectualii noştri inepţi, trişti şi aserviţi gândirii unice”.(ilfattoquotidiano.fr)