Zaman Romania

Omagiu lui Constantin Brâncuși

Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu, cunoscut și sub numele de Ansamblul monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu, este un omagiu adus eroilor căzuți în timpul Primului Război Mondial, proiectat și construit de Constantin Brâncuși. Masa tăcerii, Aleea scaunelor, Poarta sărutului și Coloana fără sfârșit sunt dispuse pe aceeași axă, orientată de la apus spre răsărit.Realizarea monumentului „Calea Eroilor“ se datorează în bună parte soției primului ministru Gheorghe Tătărescu, Arethia Tătărescu.

Reputaţi cercetători din spaţiul european şi naţional vor participa la Colocviul Internaţional „Brâncuşi”, cu titlul „Ansamblul Monumental Brâncuşi, Târgu-Jiu – 80 de ani”, eveniment în cadrul căruia vor mai avea loc expoziţii de artă, lansări de carte şi film şi Gala Premiului Naţional Brâncuşi.

„În cadrul evenimentului, dedicat împlinirii a 80 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental ridicat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu, sunt programate comunicări ştiinţifice cu participarea unor reputaţi cercetători din spaţiul european şi naţional, expoziţii de artă, lansări de carte şi film, precum şi Gala Premiului Naţional Brâncuşi. Evenimentul închinat ansamblului monumental va constitui un omagiu adus lui Constantin Brâncuşi, a cărui operă a marcat creaţia artistică a secolului XX, devenind un punct de reper pentru arta modernă şi contemporană”, se arată într-un comunicat de presă al Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”.

Constantin Brâncuși .Colocviul se va desfăşura în perioada 24-28 octombrie, fiind organizat de Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Târgu-Jiu.

Potrivit sursei citate, prin intermediul acestui eveniment cultural aniversar se oferă comunităţii naţionale şi internaţionale o nouă percepţie asupra reprezentativităţii şi unicităţii ansamblului brâncuşian, a valorii sale universale, în contextul recentelor cercetări întreprinse de specialişti şi a numeroaselor studii ştiinţifice apărute în existenţa de 80 de ani a operei, procedând astfel la constituirea unui cadru de colaborare între autorităţile şi instituţiile româneşti de specialitate cu atribuţii pe plan naţional şi internaţional în domeniul culturii şi patrimoniului cultural.

Colocviul se va desfăşura sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.