Zaman Romania

O VİZİTĂ CONTROVERSATĂ. ERDOGAN PRİMİT DE MACRON (II)

Preşedintele turc a sugerat că ar exista o lipsă de informaţiidin partea turcă şi a asigurat că va realiza o prezentare detaliată şi documentată referitor la situaţia judiciară a caturilor incriminate.

„Preşedintele francez trebuie să se angajeze mai j mult ăn favoarea drepturior omului în Turcia „ proclamă Amnesty International într-o pagină întreagă dedicată acestui subiect în Liberation.

„Statul de drept nu mai este respectat „ în această ţară în care o represiune brutală s-a abătut asupra ţării după tentativa din 2016.

Declaraţiile „reporteri fără frontiere”. Demonstraţia în stradă a fost reluată în media internaţională

Mai bine de 140 000 de persoane au fost arestate sau suspendate şi mai bine de 55 000 au fost arestate, printre care universitari, jurnalişti şi militanţi pro-kurzi, acuzaţi de epropagandă „terorista” sau de contacte cu reţeaua predicatorului Fethullah Gülen. Militanţi ai „Reporters sans frontière (RSF)”, au agitat portretele jurnaliştilor aflaţi în închisoare . Ei s-au apropiat de clădirea ambasadei Turciei dar au fost stopaţi de poliţie.

„Astăzi închisorile turceşti sunt umplute cu jurnalişti, care nu au făcut altceva decât propria lor datorie ” a declarat Christophe Deloire,” (secrétaire général de RSF,) denunţând une „chape de plomb” („o şapă de plumb) referinţă la faptul că informaţia adevărată nu mai circulă, se păstrează tăcerea asupra celor mai abominabile fapte. https://twitter.com/cdeloire

Celălalte puncte de discuţii între cei doi preşedinţi s-au fereit la situaţia din Siria asupra căreia există unele opinii comune dar şi despre Europa.

Erdogan s-a declart profund nemulşumit de atritudinea UE sugerând că s-a plictisit să tot aştepte şi ameninţîn voalat blocul european.

„Cred că cooperarea între franţa şi Turcia este de o importanţă vitală pentru presa regională şi mondială „ spusese Erdogan înainte de începerea vizitei.

Chiar dacă partea economică şi pragmatică au fost punctul de interes pentru partea franceză (Contracte importante vizând miliarde de dolari) în presă şi în lumea internaţională au dominat net subiectele legate de nerespectarea drepturilor omului în Turcia.

Discuţii despre Siria

Dacă Rusia şi Iranul, aliaţii cei mai puternici ai preşedintelui Bachar al-Assad – şi Turcia propun o reuniune a şefilor regimului sirian şi ai rebelilor la finele lui ianuarie la Soci în Rusia pentru a avansa spre o soluţie politic,.

Emmanuel Macron critică această iniţiativă şi doreşte dimpotrivă, o mai mare implicare a Occidentului „In Turcia sunt extrem de rare instituţiile media independente care pot să continue. Căci pentru un jurnalist , ameninţarea de a fi închis este omniprezentă.

Inchisi in cea mai mare parte din motive total ridicole şi fără importanţă, „, aşa caracterizează Christope Deloire situaţia jurnalistilor din Turcia

”Unul din jurnaliştii al cărui portret îl avem aici, Ahmet Altan, este acuzat că ar fi transmis mesaje subliminale instigând la puci la televiziune, în timp ce el comenta pur şi simplu evenimentele. Poţi fi acuzat astăzi în Turcia când eşti jurnalist, pentru orice. Chiar şi reprezentantul „. Reporters sans frontières en Turquie”, Erol Önderoğlu a fost închis. Pentru „propagandă teroristă”.

http://www.liberation.fr/france/2018/01/05/macron-accueille-erdogan-pour-une-visite-controversee_1620501

http://guineeinfos.org/2018/01/05/visite-derdogan-france-rsf-denonce-sort-journalistes-turquie/

http://www.rfi.fr/europe/20180105-visite-erdogan-france-rsf-denonce-le-sort-journalistes-turquie