Zaman Romania

O turcoaică a creat un agloritm care înlătură apa din pozele subacvatice

O inginera și oceanografa de etnie turcă a creat un algoritm care înlătură distorsiunea vizuală cauzată de apă din imaginile captate sub apă, scrie Duvar English.

Derya Akkaynak a dezvoltat această tehnologie, numită Sea-thru, în timp ce își pregătea doctoratul la Universitatea Haifa din Israel. 

„Văd  într-adevăr acest lucru ca  pe începutul avântului inteligenței artificiale în știința marină. Sea-thru ia o imagine subacvatică și scoate apa din ea. Imaginea  arată ca și cum ai fi făcut  fotografia pe uscat ”, a spus Akkaynak pentru revista Scientific America, într-un interviu.

Algoritmul Sea-thru înlătură distorsiunea vizuală cauzată de apă din imaginile captate sub apă.

Algoritmul are și o justificare practică, îi poate ajuta pe biologii marini care se bazează pe culori exacte pentru a număra și clasifica speciile.

„Îmi imaginez, pe lângă oamenii de știință, scafandrii de agrement sau fotografii subacvatici, care  ar fi de asemenea foarte interesați să utilizeze această metodă, deoarece în sfârșit din imaginile lor, ei pot elimina toate componentele degradante și pot vedea culorile vii ale unei scene, așa cum ar fi avut-o de parcă scena ar fi fost pe uscat”, a explicat inginera.