Zaman Romania

O remarcabilă antologie de poezie română, în albaneză

Focul vieţii-o antologie de poezie româneasă în traducerea scriitorului Baki Ymeri, este deopotrivă o probă de prietenie şi solidaritate literară,culturală, balcanică.

Semnele de prietenie, solidaritate şi frăţie româno-albaneză sunt specialitatea scriitorului şi traducătorului Baki Ymeri! Recenta antologie alcătuită de acesta se plasează în zona gesturile culturale notabile. Talentul său de poet se sprijină fireşte pe talentul său poetic, căci pentru tălmăcirea poeziei, suflul, emoţia artistică sunt esenţiale.

Baki Ymeri (de origine albano-aromâno-română) se pare că este cunoscut mai cu seamă ca traducător, însă el este înainte de toate, poet.

S-a născut la 1 august 1949, la Şipkovica (Republica Macedonia), ca fiu al unei familii care a trăit o frumoasă poveste de dragoste – mama, românca Aurelia Graur, din comuna Band, judeţul Mureş, l-a urmat pe albanezul Ajvaz Ymeri în viaţă. Absolvent al Facultăţii de Filozofie a Universităţii din Kosova (1973),poetul a urmat cursuri de specializare în limba şi literatura română la universităţile din Viena (1974) şi Bucureşti (1975).Este membru a Uniunii Scriitorilor din România, redactor-şef al revistei Albanezul – Shqiptari.

A debutat în presa literară albaneză cu traduceri din Eminescu în revista Fjala (Cuvântul), din Prishtina – 1971. şi a publicat traduceri în reviste prestigioase : Rilindja (Prishtina), Flaka e vëllazërimit (Skopje), Jehona, Gëzimi, Jeta ere, Bota e re, Koha, Zëri i rinisë, Kosovarja, Vlera, Razgledi, Birlik, ş.a.m.d., traduceri de proză/ poezie românească şi albaneză, slovenă, macedoneană, turcă, germană .

Cu alte cuvinte scriitorul Baki Ymeri este un erudit, sub semnătura căruia au apărut nu mai puţin de 15 cărţi (10 traduceri şi cinci volume de poezii proprii.

Preocupat profund de soarta albanezilor de peste tot şi evident, din România el este şi coautor la volumele Shqiptarët e Rumanisë (Albanezii din România), 1995, şi Emigracioni i Maqedonisë Perëndimore në Rumani (Emigraţia Macedoniei Occidentale în România), 2004.

Semnalăm cu entuziasm noua antologie poetică pe care o să o prezentăm mai pe larg în ediţia noastră on-line.(C.Lorinţiu)