Zaman Romania

O PİESĂ DESPRE LUMEA TİNERİLOR, LA SİBİU.

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gong” Sibiu prezintă spectacolul „Wanda” în regia lui Radu Apostol, având ca teme prietenia şi umilirea la şcoală (ceea ce specialiştii numesc bullying, sau în lumea francofonă, bizutaj.)

„Probabil cel mai aşteptat eveniment teatral al acestui sezon, spectacolul „Wanda” marchează o piatră de temelie în repertoriul teatrului nostru prin capacitatea de a emoţiona şi de a deschide imaginaţia publicului spre empatie şi solidaritate. Am fost norocoşi să aducem împreună o echipă atât de creativă care să monteze acest spectacol la Sibiu”, a declarat Adrian Tibu, managerul Teatrului pentru Copii şi Tineret din Sibiu.

„Wanda nu e un spectacol despre victime. E un spectacol despre puterea de a nu mai repeta un rău făcut. E un spectacol despre nevoia de-a opri ceva. Și de a schimba ceva. E un spectacol despre acele cuvinte care se pot transforma în acțiuni solidare”, a mai adăugat Mihaela Michailov.

Pornind de la romanul „O sută de rochii” de Eleanor Estes, Mihaela Michailov şi Radu Apostol au creat un scenariu captivant, ce surprinde o poveste impresionantă despre sărăcie, xenofobie şi marginalizare din perspectiva unor copii. În centrul acestei poveşti se află Wanda Petronski, o fetiţă de origine poloneză, care e ridiculizată de colegii ei pentru că poartă în fiecare zi aceeaşi rochie albastră. Wanda pretinde că are o sută de rochii acasă, dar cu toţii ştiu că nu e aşa şi nu se opresc să o umilească. Iar când vor realiza că ar trebui să îşi ceară scuze, va fi deja prea târziu. Montarea lui Radu Apostol explorează puterea cuvintelor şi atitudinilor, punând sub lupă resorturile ce stau la baza unor reacţii colective.

„Povestea lui Eleanor Estes, atât de frumos tradusă de Lavinia Branişte are la bază o întâmplare reală. Autoarea, copil fiind a asistat impasibilă la o suită de acţiuni de hărţuire a unui copil polonez, emigrat cu familia sa în Statele Unite”, completează regizorul spectacolului. În 2007, romanul autoarei americane a fost inclus în „Top 100 Cărţi pentru Copii” al Asociaţiei Naţionale pentru Educaţie din SUA.

Producția Teatrului „Gong” din Sibiu este recomandată copiilor şi adolescenților cu vârsta peste 10 an (foto Dragos Dumitru)

Producţia Teatrului „Gong” din Sibiu este recomandată copiilor şi adolescenţilor cu vârsta peste 10 ani. îi reuneşte în distribuţie pe actorii Anton Balint, Lucia Barbu, Leo-Nora Băcanu, Paul Bondane, Barbara Crişan, Sebastian Gîlca, Raluca Pavel, Adrian Prohaska şi Alexandra Ioana Şerban. Substraturile poveştii sunt articulate prin scenografia arhitectei Gabi Albu şi susţinute de muzica originală creată de Sebastian Androne, ilustraţiile Alexandrei Stoica, grafica şi video mapping-ul semnat de Daniel Gheorghiu.

http://www.stiridesibiu.ro/?p=62466