Zaman Romania

O jurnalistă afirmă că recentele decrete demonstrează „falimentul moral” şi „abdicarea totală” a Parlamentului Turciei

Ultimele decrete emise de guvernul turc duminică dimineața înseamnă, practic, faptul că parlamentului turc îi este ignorată autoritatea, a declarat jurnalista Deniz Yıldırım said pe site-ul de știri ABC Gazetesi.

În Turcia s-a declarat starea de urgență după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, fapt care a permis guvernului să emită decrete, sustrăgându-se procedurilor legislative și judiciare.

Cele mai recente decrete, nr. 695, respectiv – nr. 696, au intrat în vigoare în timpul perioadei de vacanță a parlamentului, a declarat Yıldırım.

AKP-ul (partidul aflat la putere) a adoptat bugetul pe 2018 săptămâna trecută (probabil vineri, înainte de miezul nopții), iar perioada legislativă este suspendată până pe 9 ianuarie 2018.

Acest moment simbolizează încetarea din viață a parlamentului, a susținut Yıldırım.

Al doilea decret este un proiect de lege omnibus (în latină: „pentru toți / toate”), care indică transferul puterii legislative către Palatul Președintelui.

Decretul reglementează aproape orice: îi reglementează pe subcontractanții de pe piața muncii, acordă imunitate administratorilor desemnați de guvern pentru administrațiile locale, modifică numărul membrilor consiliului de administrație în diverse instituții de stat, prevede noi reguli privind aparatele de zbor ghidate de la distanta și industria militară în general. Sau, un alt exemplu: adaugă clauze excepționale privind bugetele provinciilor… Practic, nici un subiect nu lipsește…

Nu are sens să nu se reglementeze piața muncii în timpul perioadei de lucru a parlamentului. Guvernul, însă, încearcă să păcălească cetățeanul de rând, declarând că starea de urgență este „bună pentru popor”, a mai spus Yıldırım.

Starea de urgență, prin urmare, nu are de acum , aşa cum îi spune numele, un statut extraordinar.Dimpotrivp, ea constituie starea permanentă în care se va regăsi de acum înainte Turcia, a mai spus ea.

Făcând din economie o chestiune de securitate națională, iar din securitate o prioritate economică, a observat Yıldırım, partidul la putere își maschează

eșecurile privind gestionarea economiei Turciei, strigând sus şi tare că ceea ce face este în scopul apărării naționale.

Turcia nu mai este o republică parlamentară, a scris Yıldırım, este un regim autoritar în care președintele decide totul.

Acesta este „Regimul Palatului [Prezidențial]”.


SURSA: https://ahvalnews.com/state-emergency/decree-laws-mark-end-turkish-parliament-columnist