Zaman Romania

O instanță din Turcia a făcut praf decizia Curții Constituționale

Un tribunal din Istanbul a respins cererea de rejudecare a Curții Constituționale privind încălcările drepturilor unui jurnalist turc, relatează presa turcească.

Curtea Penală a 14-a din Istanbul a concluzionat că nu există niciun motiv pentru a-l rejudeca pe Enis Berberoğlu care a fost condamnat la 5 ani și 10 luni de închisoare pentru „dezvăluirea informațiilor confidențiale”, în ciuda deciziei Curții Constituționale a Turciei.

Instanța locală a argumentat că „intră în sfera controlului oportunității”, făcând trimitere la Legea privind instituirea și procedurile judecătorești ale Curții Constituționale.

Luminile aprinse au stârnit controverse

Vicepreședintele Curții Constituționale, Engin Yildirim a postat pe contul său de Twitter,  o fotografie  cu instituția având luminile aprinse. Gest care mulți l-au interpretat ca un semn de complot, făcând referință la o viitoare lovitură de stat.

Ministerul de interne a răspuns la postarea lui Yildirim, declarând că luminile sunt aprinse pentru  că se lucrează foarte mult. Urmând ca,  Engin Yildirim să șteargă postarea susținând că nu a vrut să insinueze nimic.

Este nevinovat, dar eliminat de statutul de parlamentar

Enis Berberoğlu a fost ales în funcția de parlamentar în partidul de opoziție, Republicii Populare Republicane (CHP). Cu toate că acesta a solicitat Curții de Casație suspendarea executări, hotărârea definitivă asupra lui Berberoğlu a fost citită la Adunarea Generală a Parlamentului din 4 iunie 2020 și a fost eliminat de statutul de deputat.