Zaman Romania

O familie de etinie uygură dată dispărută, găsită în lagărul din Xinjiang, China

O familie de etnie uygură dispărută  de ani de zile este ținută  într-un lagăr din regiunea autonomă Xinjiang Uyghur, din China, a confirmat o sursă oficială locală.

Mehmut Memet, în vârstă de 23 de ani, și mama sa, Ayturem Hudesh, au dispărut din orașul natal Aqyar, în județul Uchturpan, în 2017, conform declarațiilor surorii sale Zeytune Memet pentru serviciu RFA.

„Mama a ieșit după un an în tabere, dar fratele meu este dispărut. Știam că a dispărut, dar chiar și după ce am căutat în mod constant informații, nu am putut afla de ce.””, a spus Zeytune.

Cei doi frați conduceau un salon de coafură în satul natal din Baza din 2011, potrivit lui Zeytune, și „nu s-au amestecat niciodată în probleme politice”.

Cu toate acestea, autoritățile au confirmat că au fost reținuți pentru conținutul trimis folosind aplicația de mesagerie WeChat, pentru a fi reeducați.

Beijing a negat inițial existența taberelor în XUAR, dar anul trecut a schimbat abordarea și a început să descrie facilitățile drept „școli internate” care oferă formare profesională pentru uiguri.