joi, aprilie 25, 2024

Turcia: Anchetă după ce o duzină de cărți au fost lăsate la o moschee


O anchetă a fost desfășurată după ce un cetățean turc a lăsat o duzină de cărți religioase, printre care și Coranul, la o moschee din provincia centrală, Kayseri, conform presei turcești.

Poliția de la departamentul Combaterea Terorismului caută persoana care a lăsat la intrarea moscheii, șase Coranuri și alte cărți religioase scrise de Fethullah Gulen, care se dădeau ca promoție la ziarului Zaman, în urmă cu 20 de ani.

După puciul eșuat din 15 iulie 2016, guvernul turc a lansat o campanie dură împotriva dizidenților, iar orice legătură cu Mișcarea Gulen, poate duce la arestarea oricărui cetățean. Cetățeanul turc probabil ar fi lăsat cărțile la moschee din frică să nu fie găsit și închis pentru deținerea cărților. 

Cărțile lăsate la moschee fac parte din colecția Zaman, care se ofereau împreună cu ziarul.

Au dat foc la cărți

Din 2016, din frică pentru a nu avea probleme cu legea cetățenii au dat foc la mai multe cărți. În octombrie 2016, în Diyarbakır, poliția a găsit cărți care fuseseră arse.

Potrivit informațiilor primite, poliția din Diyarbakır a primit un raport conform căruia ar fi fost o carte arsă pe lângă aeroport. La fața locului au fost găsite cărți arse scris de Fethullah Gulen. 

Tânără arestată, după ce i-a fost găsită amprentele pe o carte

În vara anului 2017, o tânără studentă din provincia nordică, Samsun, a fost arestată după ce i-a fost găsită amprentă pe cărți care aveau legătură cu Mișcarea Gulen, care au fost aruncate la coșul de gunoi.

Cetățenii, care au observat că cărțile au fost aruncate în containerul de gunoi, au anunțat poliția. Echipele Direcției de Investigare a Scenului Criminalității Samsun au constatat că amprenta obținută în urma studiului pe care l-au efectuat asupra cărții aflate la gunoi a fost găsită de un studentă universitară, în vârstă de 22 de ani. Poliția a descoperit că tânără avea deschis un cont la Bank Asya, unde a  depus 100 de mii de lire.

Turcia, pe primul loc la condamnări pentru terorism

Turcia este de departe liderul în ceea ce privește numărul de deținuți condamnați pentru terorism în Europa, conform raportului Statistici penale anuale privind populația penitenciarelor din 2021 al Consiliului Europei (CoE).

32.006 de persoane condamnate pentru o infracțiune legată de terorism sunt în prezent după gratii, iar 30.555 dintre aceștia, adică 95%, se află în închisorile turcești.

Ziarul Zaman a fost închis de către guvernul AKP, după puciul eșuat din 15 iulie 2016. Peste 40 de jurnaliști care lucrau la ziar au fost condamnați pentru legături cu o organizație teroristă.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.