Zaman Romania

„Noua prietenie” turco-rusă. Alianță împotriva Occidentului ?

„Mulţumesc că mă primiţi într-o perioadă atât de delicată” se pare că ar fi spus conform sputniknews.com/international, cel care e tot mai des numit „Sultanul „ aflat în audienţă la „ţar.”Majoritatea jurnalelor internaţionale comentează ironic această întâlnire. O bună parte din ele îşi exprimă sincera îngrijorare .
„Efectiv, telefonul primit de la dumneavoastră imediat după tentativa de lovitură de stat m-a reconfortat la fel ca şi pe colegii mei şi poporul” a adăugat Erdogan.
Refacerea alianţelor: Putin versus Erdogan
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a numit pe omologul său rus Vladimir Putin „dragul meu prieten” într-o conferință de presă, la Sankt-Petersbug, după prima lor întâlnire în urma deteriorării grave a relațiilor lor după doborârea unui avion de luptă rus de către armata turcă anul trecut, relatează DPA. Putin subliniază dorința de „restabilire a dialogului” între Rusia și Turcia .
„Dragul meu prieten dl președinte și eu avem o poziție comună, ceea ce demonstrează că avem voința de a arăta restului lumii că vom acționa ca niște țări prietene”, a spus Erdogan.
„Relația turco-rusă va continua să se amelioreze și credem că este mult mai puternică decât era”, a adăugat Erdogan,subliniind că el și Vladimir Putin sunt de acord că restabilirea legăturilor solide care existau anterior este o prioritară.
Aflat la prima vizită peste hotare după tentativa de lovitură de stat de luna trecută, Erdogan a spus că gazoductul Turkish Stream, un proiect turco-rus, va fi construit cât de curând posibil, cu scopul de a fi extins în Europa. Erdogan a mai precizat că Turcia și Rusia își reintroduc obiectivul de a atinge anual 100 de miliarde de dolari în schimburi comerciale.
Nu în ultimul rând, președintele turc a spus că discuțiile privind reluarea curselor charter din Rusia în Turcia vor fi accelerate, potrivit Reuters. Rusia va elimina pas cu pas sancțiunile împotriva Turciei, însă prioritatea este ca relațiile bilaterale dintre cele două țări să ajungă la nivelul de dinaintea crizei diplomatice izbucnite în urmă cu nouă luni, a declarat marți președintele rus Vladimir Putin după întrevederea cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan la Sankt Petersburg. Reuters, AFP, AGERPRES