Zaman Romania

Noaptea Minții: Jurnalist turc judecat pentru că a insultat persoana care l-a atacat din cauza unor știri 

Un jurnalist local din provincia estică, Bitlis, este judecat sub acuzația de insultare a unuia dintre atacatori, conform Voice of America (VOA).

Sinan Aygül, care în iunie a fost atacat fizic după ce a scris articole despre corupție din municipalitate, riscă până la doi ani de închisoare pentru acuzații de insultă.

„Dacă primesc o sentință, voi fi întemnițat mai mult decât atacatorii. Au încercat să mă omoare în public, apărând banii contribuabililor. Instigatorii erau în mod clar identificabili, dar au scăpat cu ceea ce au făcut.”, spune jurnalistul.

„Dacă mai scrii despre primar, vei muri”.

Aygül a fost agresat fizic de două persoane apropiate ale lui Mehmet Emin Geylani, un primar local de district și membru al Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), aflat la guvernare.

Incidentul a avut loc la scurt timp după ce acesta a raportat despre presupusele nereguli care implică municipalitatea, iar unul dintre atacatori ar fi spus: „Dacă mai scrii despre primar, vei muri”.

Aygül a fost vizat în mod constant datorită articolelor sale privind urmărirea penală pentru corupție care implică membri ai AKP. Acesta a fost arestat anterior în urma unei plângeri a lui Vahit Kiler, un fost parlamentar AKP din Bitlis, dar ulterior a fost eliberat. Jurnalistul raportase și despre acuzația de nepotism.

Justiția VS presa

Veysel Ok, co-director al Asociației pentru Studii Media și Drept (MLSA), a declarat că acuzarea este inacceptabilă.

„Faptul că justiția îl acuză pe jurnalistul atunci când ar trebui să-l judece pe atacatori și să combată impunitatea cu scopul de a preveni atacuri similare asupra jurnaliștilor în viitor este un mesaj către jurnalist că ar trebui să nu mai vorbească despre asta”, afirmă Ok.

Libertatea presei în Turcia

Turcia, care se numără printre primii temniceri ai jurnaliştilor din lume, s-a clasat pe locul 165 în Indexul mondial al libertăţii presei Reporters Without Borders (RSF) 2023, printre 180 de ţări, nu departe de Coreea de Nord, care ocupă partea de jos a listei.

Grupurile de drepturi acuză guvernul turc că încearcă să țină presa sub control prin întemnițarea jurnaliștilor, închiderea instituțiilor de presă și utilizarea autorităților de reglementare pentru a exercita presiuni financiare, în special după lovitura de stat din 2016.