Zaman Romania

NewYork: Moscheea finanțată de guvernul refuză servicii funerale susținătorilor Mișcării Gülen

Moscheea Brooklyn Eyup Sultan, care este finanțată și operată de Direcția pentru Afaceri Religioase din Turcia (Diyanet) refuză serviciile religioase a cetățenilor turco-americane care sunt susținători ai Mișcării Gulen, conform Turkish Minutes.

Omul de afaceri turco-american, Muharrem Atmaca datorită legăturilor sale cu mișcarea Gülen i-a fost refuzată, duminică, servicii funerale cu o jumătate de oră înainte de rugăciune.

Familia Atmaca a contactat moscheea, a programat rugăciunea funerară. Cu toate acestea, cu doar o jumătate de oră înainte de rugăciune, cineva din casa funerară a chemat familia îndurerată și a spus că a primit un telefon de la moschee spunând că nu va putea să desfășoare serviciul de rugăciune „la instrucțiunile Consulatului General Turc din New York.”

Familia a trebuit să facă rugăciunea de înmormântare într-o cameră mică din casa funerară.

Atmaca a fost un om de afaceri care a imigrat în New York acum 40 de ani. El a fost o figură cunoscută în comunitatea turco-americană datorită sprijinului său pentru numeroase proiecte filantropice. El a fost diagnosticat cu cancer pulmonar în martie 2020 și s-a stins din viață vineri.

„A fost cineva iubit și respectat de oameni cu viziuni diferite asupra lumii. A donat moscheii care a refuzat să-i facă o rugăciune. A fost o dezamăgire imensă pentru noi”, au spus membrii familiei.

Afiliații Diyanet și fundațiile din întreaga lume au fost acuzați că au acționat ca instrumente de propagandă ale lui Erdoğan și s-au implicat în spionarea criticilor săi. Prin fundația sa, Diyanet oferă finanțare și numește imame, care sunt funcționari publici în statul de plată guvernamental, la moscheile de peste mări.