Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) este un element crucial în politica de securitate euro-atlantică, iar scutul antirachetă de la Deveselu respectă întru totul tratatul, a transmis Carmen Romero. unul din purtătorii de cuvânt ai NATO.
Declarația vine ca replică la afirmațiile făcute joi de către viceministrul rus de externe Serghei Riabkov, într-o alocuțiune rostită în Camera publică, o instituție de pe lângă Președinția rusă.
„Baza militară nu va găzdui rachete ofensive. Rachetele de interceptare nu vor fi înarmate cu focoase.
Scutul antirachetă al NATO este un sistem destinat apărării și nu este nici conceput, nici direcționat împotriva Rusiei. Nu reprezintă niciun fel de amenințare pentru Rusia”, a precizat Romero.
Riabkov a declarat joi că instalarea de elemente antirachetă la baza Deveselu din România reprezintă un moment nou în evoluția relațiilor dintre Rusia și NATO. „În perspectivă, lansatoare similare antirachetă urmează să fie amplasate în Polonia, asemănătoare cu cele utilizate pe navele marinei americane pentru a lansa rachete de croazieră, cu raza medie de acțiune, Tomahawk”, a afirmat viceministrul de externe rus, citat de TASS.
Totodată, Riabkov a denunțat planurile NATO de a desfășura forțe multinaționale în Polonia și în țările baltice — în apropiere de frontierele ruse—, apreciind că aceasta va constitui o încălcare a Actului fondator privind relațiile Alianței Nord-Atlantice cu Rusia.
În acest context, ministrul rus a indicat că deși efectivele ale Alianței vor staționa prin rotație, tehnica militară va rămâne pe loc. „Prin urmare, prevederile Actului de a se abține de la dislocarea de echipamente militare substanțiale vor fi încălcate”, a subliniat el, referindu-se la Actul fondator NATO-Rusia din 1997, care interzice „staționarea suplimentară permanentă a unor forțe militare substanțiale” în estul Europei.