Muzeul Romanaţiului din Caracal, fostă casă a lui Iancu Dobruneanu (nepot al lui Iancu Jianu), va fi reabilitat printr-un proiect european în valoare de aproape şase milioane lei, a anunţat joi viceprimarul municipiului, Octavian Stănescu.
El a precizat că proiectul, care vizează restaurarea, consolidarea, echiparea şi dotarea muzeului Romanaţiului, va beneficia de finanţare nerambursabilă europeană de 4,9 milioane lei, de finanţare nerambursabilă de aproximativ 800.000 lei de la bugetul naţional, iar din bugetul local al municipiului Caracal va fi asigurată cofinanţarea – aproximativ 118.000 lei.
Contractul de finanţare a proiectului a fost semnat luna aceasta şi, în prezent, Primăria Caracal pregăteşte documentaţia în vederea licitaţiilor pentru lucrări.
Patrimoniul muzeului va fi mutat în altă clădire, aparţinând Primăriei Caracal, situată pe strada Carpaţi, unde o parte dintre piese vor fi expuse.
Muzeul Romanaţiului din Caracal a fost înfiinţat în 1949 şi în primul an a funcţionat într-o clădire cu două săli de expoziţie, una pentru secţia de istorie şi alta pentru artă plastică. Potrivit informaţiilor de pe site-ul instituţiei, în 1950 muzeul a fost mutat într-o clădire monument istoric de arhitectură, datând din a doua parte a secolului al XVIII-lea, care a aparţinut neamului Jienilor şi al cărei ultim proprietar a fost Niculin Jianu.Sediul de astăzi al muzeului este pe strada Iancu Jianu, într-o clădire ce a aparţinut lui Iancu Dobruneanu, nepot al lui Iancu Jianu.
Primăria Caracal va reabilita, din fonduri proprii, începând din acest an Casa Memorială Iancu Jianu, obiectiv situat în imediata apropiere a muzeului, care este închisă de aproape 10 ani pentru lucrări de consolidare şi restaurare, în 2018 vor începe şi lucrările de reabilitare – prin proiect cu fonduri europene – a bibliotecii din Caracal, de asemenea monument istoric.