Zaman Romania

Muntenegru,în drum spre familia euroatlantică

Prim-ministrul muntenegrean Milo Đukanović cu secretarul de stat american John Kerry la semnarea Protocolului de Aderare pentru Continuarea Aderării Muntenegrului la NATO, în Bruxelles

Muntenegru a înțeles de la început să se comporte în relația cu NATO ca un partener de încredere, capabil și dornic să contribuie la asigurarea securității spațiului euroatlantic, a afirmat marți ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, în plenul Senatului, după ratificarea de către Camera Superioară a Protocolului de aderare a acestei țări la Tratatul Atlanticului de Nord.

Ministrul Comănescu și-a exprimat încrederea că Muntenegru, prin scrutinul care va avea loc 16 octombrie, „va valorifica oportunitatea pentru a avansa decisiv către familia euroatlantică”

 

„Procesul de reformă al Muntenegru a necesitat eforturi complexe și a avut ca obiectiv nu numai integrarea în NATO ci și modernizarea și democratizarea statului în beneficiul cetățenilor săi. Ne aflăm într-un moment istoric, în primul de rând pentru Muntenegru care după încheierea procesului de ratificare de către aliați urmează să devină membru cu drepturi depline al NATO. În al doilea rând, pentru Alianța Nord Atlantică în ansamblu său. În al treilea rând, pentru întreaga regiune a Balcanilor de Vest căreia i se transmite astfel un nou semnal privind importanța pe care i-o acordă atât NATO cât și aliații. În al patrulea rând, pentru celelalte țări aspirante, pentru că aderarea Muntenegrului este o confirmare a politicii ușilor deschise, că aceasta își menține, în continuare, relevanța”, a spus Comănescu. Șeful diplomației române a susținut că extinderea NATO are o semnificație specială pentru România, care a susținut aderarea Muntenegrului.

Totodată, Comănescu și-a exprimat încrederea că Muntenegru, prin scrutinul care va avea loc 16 octombrie, „va valorifica oportunitatea pentru a avansa decisiv către familia euroatlantică”, subliniind faptul că țara noastră va continua să sprijine și parcursul aderării europene a acestei țări.

Proiectul de lege pentru ratificarea Protocolului de aderare a Muntenegrului la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Bruxelles la 19 mai 2016, a fost adoptat marți de Senat, în unanimitate (101 voturi ‘pentru’), în calitate de Cameră decizională.

Protocolul de aderare a Muntenegrului la Tratatul Atlanticului de Nord va intra în vigoare după îndeplinirea de către toate statele membre NATO a procedurilor legale interne, necesare în acest sens. Ulterior, secretarul general al NATO va adresa Muntenegrului, în numele statelor membre, o invitație de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord. Muntenegru va deveni parte la acest Tratat la data depunerii instrumentului de aderare la Guvernul Statelor Unite ale Americii, depozitarul Tratatului.