Zaman Romania

Momente folclorice românești interpretate de elevi din 14 țări în cadrul IFLC 2019

România a fost gazdă a Festivalul Internațional de Limbă și Cultură – IFLC 2019 . Cea de- a 17 a ediție s-a desfășurat  joi, 11 aprilie, la Palatul Copiilor din București. Tinerii artiști au venit din 14 țări, de pe toate continentele și au creat un spectacol unic de muzică și dans, menit să promoveze diversitatea culturală a lumii în care trăim.

Spectacolul  a început  cu un  moment artistic special, inspirat din folclorul românesc. Elevi de Kîrgîstan, Franța, Bangladesh, Nigeria și desigur, România au interpretat împreună melodia „Cătănie”, un cântec autentic îndrăgit de către români. Ca un omagiu adus României, dansatorii s-au  urcă pe scenă și au  interpreta dansuri din toate provinciile istorice românești, amintind astfel de unirea tuturor românilor.

Chowdhury Muhammed Arham este unul dintre tinerii participanți și reprezintă Bangladesh, în cadrul ediției din România. El a explicat semnificațiile și importanța modnială a evenimentului. “IFLC aduce o reală și importantă contribuție la consolidarea păcii internaționale pentru că învățăm să nu discriminăm pe motive de rasă, religie sau sex. Tinerii din diferite părți ale lumii se adună și vorbesc despre cultural lor, iar acest lucru duce la  diminuarea lipsei de comunicare dintre oameni aparținând unor diferite țări și popoare.”

Speranța este numitorul comun al acestor spectacole, reprezentând culturi diferite.

Artiștii au interpretat pe scena românească muzicalul internațional, “Patricia.” Este povestea lui Marie Rose care la 17 ani iar medicii au diagnosticat-o cu schizofrenie și a fost plastă în ospiciu, unde duce o viață grea. Abia la 34 de ani acesta este externată și obligată să ia viață de la capăt. Speranța și lupta cu depresia este mesajul principal al spectacolului.

“Călătorii în timp”, hiturile anilor 1900-2000 și mostre culturale din Franța, Spania, Algeria, India și Rusia au fost aduse pe scena din România. Un moment ”Charlie Chaplin” a presărat ăn spectacol mult umor.

Momentul intitulat, ”Puțină speranță” a încheiat seara Festivalului Internațional de Limbă și Cultură. Echipa artistică a IFLC a pregătit dansuri de pe diferite continente și prin artă au transmit puțină speranță din întreagă lume.

Artiștii IFLC

Matreniuc Cezar este din Republica Moldova, iar IFLC este pentru el o organizație care apropie țările prin cultură și o oportunitate de a cunoștea oameni din jurul lumii. Prin religie și cultură, oamenii pot fi alături. “Dacă nu am învață despre cultural lor, poate aș fi gândit că nu sunt persoane bune, poate nu au cultură așa frumoasă.”, spune Cezar.

Mulbert Laura este reprezentanta Franței. “Este o oportunitate  de a cunoaște oameni de pe tooate meridianele, oameni cu care să împărtășești momente bune prin care se promovează idei mărețe: pace și respect. Prin muzică, oamenii se apropie.  Este greu de explicat, dar prin acest deziderat,  organizația este unită.” a spus ea.

Hallilovic Alma, din Bosnia şi Herţegovina au descris IFLC drept  o expriență bună, în special pentru cei tineri. Prin toate acestea, tinerii pot să își facă prieteni și să cunoască alte culturi.” Este foarte interesant să vezi alte culturi în afară de cea din care provii tu însuți”, spune acesta.

Acest eveniment cultural și care este deja o tradiție, se organizează în fiecare an în 20 de țări. România este una dintre gazdele alese pentru această manifestare artistică unică în peisajul cultural românesc și internațional. În toate spectacolele din cadrul Festivalului Internațional de Limbă și Cultură sunt prezente ansambluri de cântece și dansuri populare tradiționale românești, cântece și dansuri folclorice venind din diferite regiuni ale lumii.