Zaman Romania

Ministerul Educației din Turcia (MEB) a interzis reprezentația unei piese de teatru pentru copii, din motivul că mesajele de pace din piesă ar reprezenta un pericol.

O piesă de teatru intitulată ,,Micuții Ecologiști”, a fost interzisă în orașul Akhisar provincia provincia Manisa (vestul Turciei), din cauza discursului considerat politic și anti-război.

Referitor la interzicerea piesei de teatru, Ministerul Educației MEB a făcut următoarele declarații, confuze,  suficient de greu de înțeles: ,,”În această perioadă sensibilă prin care țara noastră trece, s-a decis că prezentarea discursurilor politice, cum ar fi războiul anti-război, nu era potrivită pentru copiii noștri, astfel că introducerea anunțurilor de joc și a bannerelor în școlile noastre nu a fost considerată potrivită”.

La inițiativa Sindicatului Educațional ,,Eğitim-Sen” filiala Manisa, s-a depus o cerere la Direcția Ministerului de Educație Akhisar, pentru desfășurarea teatrului la Teatrul Toprak din Izmir. Dar cererea nu a fost acceptată.

Motivul neacceptării a fost formulat în felul următor: Piesa de teatrul ,,Micuții ecologiști„ a fost revizuită și s-a a juns la rezultatul că, cuvintele personajului Bilgican din pagina a 6-a, nu au legătură cu piesa jucată. Tot în aceeași pagină, între cuvintele anti-violență ale personajului „Arborele Verde nu poate fi stabilit un interes”( exprimare, după cum se poate vedea, neinteligibilă).

Reprezentantul Eğitim-Sen Akhisar, Engin Şengül a criticat această decizie declarând : Subiectul piesei este conștientizarea copilului  față de relaţia cu  mediul în care trăim. Suntem învățători. Noi le povestim elevilor că este greșită înlăturarea violenței prin violență.” Direcția Ministerului de Educație Akhisar a declarat că va reevalua cererea.

Sursa: http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/egitim/922683/Bu_da_oldu…_Cocuk_oyunu___savas_ve_siddet_karsiti__oldugu_icin_yasaklandi.html#