Zaman Romania

Milioane de oameni deplâng moartea unui rezident din Pennsylvania care a condus o mișcare mondială pentru pace 

Milioane de oameni din întreaga lume îl plâng pe Fetullah Gülen, la centrul de retragere din Munții Poconos, care a fost sediul mișcării globale pe care a condus-o timp de decenii. 

Născut în Erzurum, Turcia, în 1941, Gülen a servit ca imam în moscheile locale, dar a devenit unul dintre cei mai influenți lideri islamici din lume. În ultimii săi ani, el a găsit un adăpost în Saylorsburg, Pennsylvania, după ce a fugit din Turcia pe fondul presiunii politice crescânde în 1999.

Un punct focal al intrigii internaționale, Gülen a ocupat un dormitor simplu într-o zonă împădurită liniștită a munților Poconos. El și mișcarea sa au fost cândva o forță puternică în Turcia, despre care actualul președinte Recep Tayyip Erdoğan încă se teme că este o amenințare la adresa puterii sale.

Gülen a fost considerat un filosof și gânditor religios moderat, dar puternic. El a fost unul dintre primii lideri islamici care a condamnat atacul din 11 septembrie împotriva Statelor Unite. Și a văzut învățăturile islamului ca promovând pacea și sacrificiul de sine, nu extremismul și terorismul.

Gülen și mișcarea Hizmet au fost odată aliații lui Erdoğan și au un element cheie care l-a ajutat să ajungă la putere ca președinte ales direct al Turciei în 2014. Dar alianța lor s-a spulberat din cauza corupției din guvernul condus de Erdogan.

În 2016, tensiunile s-au răspândit cu o tentativă de lovitură de stat împotriva lui Erdogan, care l-a acuzat pe Gülen și pe adepții săi că au orchestrat-o. Erdoğan a răspuns prin adunarea și întemnițarea multor membri Hizmet, inclusiv jurnaliști respectați, profesori, avocați și alți profesioniști.

Sute de femei au fost închise împreună cu copiii lor, provocând indignare internațională cu privire la încălcările drepturilor omului într-o țară care este aliată NATO. Mii de membri Hizmet au fost forțați să fugă, mulți pierzându-și casele, afacerile și proprietățile prin confiscarea guvernului.

Erdoğan a mers chiar atât de departe încât l-a etichetat pe Gülen drept terorist și a încercat să-l extrădeze din Pennsylvania înapoi în Turcia. Dar, în timp ce Erdogan putea să-i ia cetățenia lui Gülen și să-și persecute adepții, el era încă venerat în întreaga lume pentru promovarea toleranței, a dialogului interconfesional și, mai ales, a educației.

Gülen a pledat pentru educație ca fiind cea mai bună modalitate de a scoate oamenii din sărăcie și de a stimula dezvoltarea economică în unele dintre cele mai sărace națiuni de pe pământ.

Mișcarea Hizmet este renumită pentru că a fondat școli, colegii și universități, precum și pentru clinici de sănătate și pentru a oferi ajutor în situații de urgență. Influența lor a fost simțită în aproximativ 180 de țări din Africa, Asia Centrală, Europa și chiar și în Statele Unite.

Gülen a fost atât de respectat pentru promovarea dialogului interconfesional, încât Papa Ioan Paul al II-lea sa întâlnit cu el personal în 1998. Iar filosofia sa de serviciu global, respectul pentru diverse credințe și culturi, precum și evlavia sa personală a inspirat milioane de oameni, inclusiv mulți care sunt acum rezidenți în Pennsylvania și își va continua munca.

Adepții săi spun că Gülen s-a concentrat în ultimii săi ani pe a se asigura că mișcarea lui va continua chiar și după moartea sa. Ei spun că nu vor renunța la viziunea lui Gülen despre o lume în care respectul reciproc, toleranța religioasă și pacea vor pune capăt urii, suferinței și războiului.

Sa fie asa. Și să se odihnească în pace Fetullah Gülen.

Joyce M. Davis este editorul de opinie și investigație PennLive.