The Guardian: Theresa May despre pericolele Brexitului, într-o înregistrare secretă cu reprezentanţii Goldman Sachs
Cu o lună înainte de Brexit, Theresa May a avertizat într-o întâlnire restrânsă cu investitori din mediul bancar că marile companii vor vrea să părăsească Regatul Unit dacă votul va fi în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană. O înregistrarea audio de la discuţiile dintre Theresa May şi reprezentanţii Goldman Sachs a fost obţinută de jurnaliştii The Guardian.Ingrijorările pe care May şi le-a exprimat în cadru restrâns vin în contradicţie cu mesajele ei publice nuanţate la acea vreme, care au provocat consternare în rândul celor ce militau pentru rămânerea în Uniunea Europeană.Pe 26 mai, Theresa May era ministru de Interne al Marii Britanii. În cadrul întâlnirii care a avut loc la sediul din Londra al Goldman Sachs, ea a vorbit pe larg despre beneficiile financiare ale rămânerii în Uniunea Europeană. Doamna May şi-a exprimat deschis îngrijorarea privind efectele Brexitului asupra economiei britanice.
„Cred că argumentele sunt limpezi. E important că suntem parte dintr-un bloc de 500 de milioane Cred, după cum v-am spus şi mai înainte, că una dintre probleme este că mulţi vor investi aici, în Marea Britanie, pentru că Marea Britanie este în Europa.Dacă nu am fi în Europa, cred că ar exista firme şi companii care şi-ar pune întrebarea dacă merită să dezvolte o prezenţă pe continent sau o prezenţă în Marea Britanie. Deci cred că sunt beneficii clare pentru noi, dacă discutăm în termeni economici”.
May le-a spus reprezentanţilor companiei că era momentul ca Marea Britanie să preia un rol de conducere în Europa şi că spera ca votanţii să privească spre viitor, nu spre trecut.
„Cred că Marea Britanie trebuie să conducă în Europa”, a susţinut May. „Cred că de-a lungul anilor Marea Britanie a avut tendinţa de a crede că Europa este ceva ce se face pentru noi, însă am preferat să ocupăm o poziţie secundă în Europa. Atunci când mergem acolo( în Europa, n.n.) preluând iniţiativa şi conducând ., am putea obţine mai mult. Trebuie să ne asigurăm că preluăm conducerea”.
May a declarat la conferinţa Partidului Conservator că voia să pună problematica reducerii fenomenului migraţiei deasupra interesului apartenenţei la piaţa unică şi că marile companii aveau nevoie de libertate maximă pentru a face comerţ şi pentru a opera pe piaţa unică, dar nu cu preţul renunţării din nou la controlul migraţiei sau acceptând jurisdicţia judecătorilor din Luxembourg.
Întrebarea care se pune în clipa de faţă este : când a fost cu adevărat sinceră doamna May? Când s-a declarat convinsă că interesul de securitate al Marii Britanii este servit mai bine prin rămânerea în Europa? Sau acum ?
La acea întâlnire de la Goldman Sachs, Theresa May s-a declarat convinsă că interesul de securitate al Marii Britanii este servit mai bine prin rămânerea în Europa.
May a fost invitată la Goldman Sachs într-un program de comunicare .În cadrul lui , personalităţi din diferite domenii împărtăşesc propriile experienţe profesionale. Cu acel prilej ea l-a lăudat pe premierul de atunci, David Cameron, spunând că acesta a obţinut concesii importante la summitul european din primăvară.
La acel moment doamna May s-a eschivat în faţa unei întrebări despre posibilitatea de a deveni premier , concentrându-se răspunsurile pe motivele rămânerii în Uniunea Europeană.
„Acesta este unul dintre mesajele mele în ceea ce priveşte referendumul – de fapt nu ar trebui să votăm pentru a recrea trecutul, ar trebui să votăm pentru ceea ce este corect pentru viitor”.
Goldman Sachs a confirmat că May le-a vorbit participanţilor adăugând că nu a fost plătită pentru intrvenţie.Dezvăluirile sunt cel puţin jenante pentru actualul premier, Theresa May.www.theguardian.com,,le monde.fr.