Zaman Romania

Marea Britanie : Inflaţia creşte.

Incertitudine pentru europenii din Regat. Summit pentru Brexit :29 aprilie

Liderii UE se reunesc luna viitoare într-un summit special pentru a discuta liniile de negocierile pentru Brexit. La exact o lună după ce Londra va notifica oficial divorţul, printr-o scrisoare a premierului britanic. Care va stabili tonul relaţiei în care se vor purta negocierile cu Uniunea. Între timp, situaţia este tot mai complicată pentru cetăţenii europeni din Regat.

DONALD TUSK, preşedintele Consiliului European: „Aş vrea să va informez că am convocat un Consiliu European pentru sâmbătă, 29 aprilie, ca să adoptăm direcţiile de negociere pentru discuţiile legate de Brexit”.

Summitul este convocat la exact o lună după ce Marea Britanie va activa art 50 al tratatului de la Lisabona, dînd undă verde unor negocieri ce vor dura 2 ani şi care se anunţă dificile.

 

Cei 27 ar urma să se pună de acord asupra asupra unei strategii de principiu legată de Brexit, care va fi transpusă apoi în directive de negociere, cînd Franţa va avea un nou preşedinte. Între timp îngrijorarea este în creştere atît în rîndul companiilor, cît şi al cetăţenilor europeni din Regat. Cei care nu au rezidenţă permanentă au de parcurs o procedură greoaie, cu verificări suplimentare, introduse recent de Ministerul de Interne. Este şi cazul acestui profesor german, care se află în Marea Britanie de 28 de ani.

DIETER WOLKE, profesor german: „Înainte de Brexit mă simţeam ca oricine altcineva, cred că engleza mea e bună, pot comunica cu oamenii. Îmi fac munca, sunt apreciat şi brusc am simţit că sunt tratat ca cineva care nu este dorit”.

Incertitudinea politică legată de Brexit a complicat în ultimele luni formularele pentru rezidenţă în cazul europenilor. Sunt zeci de pagini de completat, cu elemente detaliate. Se solicită documente pentru familiile cu copii, care merg cu 10 ani în urmă, pînă la chitanţele de telefon. Evident, mulţi nu s-au gîndit să stocheze astfel de documente, aşa că solicitările sunt respinse.

Bursa de la Londra era în scădere marți, iar lira sterlină s-a apreciat, după ce Oficiul Național de Statistică (ONS) a anunțat că rata inflației în Marea Britanie a urcat la 2,3% în februarie, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani și peste ținta Băncii Angliei, de 2%, transmit Bloomberg și Reuters.

Indicele principal FTSE-100 al Bursei de la Londra, dominat de companiile globale, pare să fi profitat de aprecierea lirei și a urcat marți dimineață cu 0,08%, la 7.435,46 puncte, dar la prânz înregistra un declin de 0,2%, după publicarea datelor privind inflația.

Acțiunile retailerului de îmbrăcăminte Primark și ale firmelor care comercializează bunuri de consum înregistrau cele mai semnificative scăderi, în timp ce titlurile companiilor financiare erau în creștere, investitorii apreciind că marjele de profit pentru bănci vor crește în urma lipsei presiunilor deflaționiste. Acțiunile băncilor Barclays, RBS și Standard Life au urcat cu 1 — 1,6%.

Creșterea prețurilor de consum a accelerat la 2,3% în februarie, cel mai semnificativ avans din septembrie 2013, și față de 1,8% în ianuarie, a anunțat ONS.

Inflația de bază a urcat la 2%, cel mai rapid avans din 2014.

Agerpres, Stiritvr