Zaman Romania

Macedonia avertizează că Turcia i-ar putea întârzia intrarea în NATO dacă suporterii Gulen nu sunt extrădați

Ministrul Apărării a Macedoniei de Nord, Radmila Sekerinska, a confirmat că Turcia cere măsuri de contracarare a susținătorilor mișcării guleniste din Macedonia, iar eșecul extrădării acestora ar putea duce la întârzierea ratificării de către Turcia a aderării Macedoniei la NATO, potrivit ziarului macedonean, republika.mk.

“Nu văd o corelație directă în solicitare, dar sunt convins că va influența viteza cu care autoritățile turce se ocupă de ratificarea aderării noastre la NATO”, a declarat Radmila Sekerinska, pe 3 aprilie, după o întălnire oficială cu omologul său turc, Hulusi Akar.

Ministrul turc al Apărării Naționale, Hulusi Akar, aflat în Skopje, a declarat că, Macedonia ar trebui să ajute Turcia în lupta împotriva  gulenistilor. “Sper că Macedonia de Nord va reuși să facă față acestor structuri care dăunează bunelor relații dintre cele două țări”, a spus Akar, conform skopjediem.com

Anterior, Ministrul de interne din Macedonia, Oliver Spasovski, a confirmat presei macedonești, o listă cu 15 persoane trimisă de autoritățile turce prin care cere extrădarea lor. Aceștia sunt rezidenții macedoneni  de ani buni, pe care Turcia îi acuză de legături  mișcarea Gulen, pe care guvernul turc o acuză de lovitura de stat eșuată din 2016.

NATO a semnat, pe 6 februarie, la Bruxelles, un protocol de aderare cu Macedonia de Nord. Astfel, tara balcanica va deveni al 30-lea membru al aliantei militare. Ulterior semnarii, fiecare tara va trebui sa ratifice protocolul pentru ca Macedonia sa intre oficial in Alianta. Au trecut doua luni și deja 11 țări au ratificat protocolul, însă Turcia încă nu l-au aprobat.