Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a anunţat vineri, în cadrul reuniunii săptămânale a Comitetului de Coordonare a Sistemului naţional de gestionare a Afacerilor Europene, finalizarea primei etape a procesului de consultare publică privind tematicile de interes ale Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, prin intermediul Forumului de consultare publică, comunicare şi dezbateri în vederea pregătirii şi exercitării acestui mandat – „EU-RO 2019”.
Ministrul delegat a reiterat că procesul de consultare publică va continua, toţi cei interesaţi să participe activ la definirea rolului României în context european având posibilitatea de a completa un chestionar, pe site-ul www.romania2019.eu, cu privire la agenda viitoarei Preşedinţii a României la Consiliul UE.
„Am plasat cetăţeanul în centrul activităţii noastre referitoare la afacerile europene, iar obiectivul nostru este ca fiecare român, oriunde s-ar afla, în ţară sau străinătate, să simtă că proiectul Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene îi aparţine cu adevărat. Forumul ‘EU-RO 2019’ a fost un preambul la convenţiile cetăţeneşti pe care le vom organiza şi care vor putea contribui la definirea unor propuneri concrete privind refondarea Uniunii Europene, dar şi la fundamentarea poziţiilor României în calitate de stat membru”, a subliniat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.
Lucrările Forumului „EU-RO 2019”, structură consultativă, fără personalitate juridică, ce funcţionează pe lângă MAE, în coordonarea ministrului delegat pentru Afaceri Europene, s-au desfăşurat pe parcursul întregii luni februarie, fiind structurate în şaptesprezece grupuri de lucru tematice, acţionând în domeniile politice corespunzând configuraţiei Consiliului Uniunii Europene.
În cadrul Forumului s-au înscris membrii delegaţiilor României din cadrul Comitetului Economic şi Social European şi al Comitetului European al Regiunilor, organizaţii patronale, sindicale, academice, profesionale, precum şi alte structuri ale mediului asociativ, iar la întruniri au participat, de asemenea, experţi din mediul guvernamental şi sectorul neguvernamental. Concluziile acestor dezbateri vor fi integrate în procesul de reflecţie derulat în vederea fundamentării propunerilor de tematici de interes ale agendei politice a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019.
* România va asuma, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotaţie între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare şase luni. În timpul exercitării Preşedinţiei, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituţii europene, în special Comisia Europeană şi Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Preşedintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.
Preşedinţia rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene şi prezidarea formaţiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial şi tehnic), cu excepţia Consiliului Afaceri Externe. Preşedinţia trebuie să acţioneze ca un mediator imparţial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.