Zaman Romania

Lovitura lui Erdogan împotriva educației

 

Regimul Erdogan a provocat în perioada stării de urgență cea mai mare lovitură asupra educației. Prin decretul publicat, acesta a destituit 63.000 de cadre didactice. Pe lângă acestea, aproximativ 1700 de școli private, universități, centre de sănătate și ONG-uri au fost închise, relatează presa turcă.

Cei 138.000 de elevi lăsați fără școlile vor fi repartizați în unitățile de învățământ de stat. Cadrele didactice – aprox. 22.000 de persoane, vor fi selectate printr-un interviu și distribuite în instituțiile de stat.

În urma lovturii de stat eșuate, preşedintele Erdoğan se răzbună pe profesori. 49.000 de cadre didactice ce predau în instituțiile de stat au fost lăsate fără locuri de muncă. 1043 de școli private, 1229 de ONG-uri, 449 de cămine, 35 de spitale și  15 universități au fost închise. Chiar dacă majoritatea instituțiile au fost fondate de simpatizanți ai clericului Gulen, această represiune a fost simțită și de entități din opoziție – școli, universități și asociații. Lista cu instituțiile ce urmează a fi închise cuprinde 58 de pagini și a fost publicată în Monitorul Oficial. În plus, în toate județele au fost trimise cereri prin care se specifică faptul că anchetele continuă, iar dacă se descoperă instituții private implicate, se vor închide. Cadrele didactice care au predat în școli private sau care erau în concediu, au fost concediate. numărul acestora a ajuns la 27.157 de persoane. Acești oameni nu vor mai putea să-și exercite meseriile în nicio instituție privată sau de stat. Profesorii concediați nu vor putea munci liniștiți nici în alte domenii. Angajatorul va fi amenințat, dacă nu va concedia persoana respectivă. Profesorii fără locuri de muncă vor fi nevoiți să lucreze cu ziua dacă vor găsi de muncă. În locul acestora, vor fi angajate cadre didactice cu punctaje mici care până în prezent nu au putut să-și exercite profesia. Chiar și așa, acestea din urmă vor fi încadrate după ce vor susține un interviu.

Elevii vor fi repartizați

Cei 138.000 de elevi care studiau în școlile private vor fi transferați către unitățile de învățământ de stat. În funcție de succesele dobândite, aceștia se vor putea înscrie în școala dorită. De asemenea, părinții care au achitat taxele școlare își vor putea recupera banii.

Terenurile școlilor private închise vor trece în Trezoreria Statului, iar o parte dintre acestea, vor fi transformate în unități școlare de stat.