Zaman Romania

Limbaj de lemn la nivel înalt în explicaţiile lui Trump. O lume întreagă se indignează.

Trump le-a explicat personal lui Merkel, Macron, May și Trudeau decizia retragerii din acordul de la Paris.

Președintele american Donald Trump a vorbit joi cu mai mulți lideri ai lumii pentru „a le explica personal” decizia sa de a se retrage din acordul de la Paris privind schimbarea climatică, a informat Casa Albă, transmite EFE. Trump a discutat la telefon cu cancelarul german Angela Merkel, cu președintele francez Emmanuel Macron, cu șefa executivului britanic Theresa May și cu prim-ministrul canadian Justin Trudeau. Trump și-a exprimat recunoștința față de cei patru lideri „pentru că au purtat discuții oneste pe această temă în timpul primelor luni ale mandatului” președintelui american la Casa Albă.

„Totodată, (Trump) i-a asigurat pe lideri că SUA sunt în continuare angajate în alianța transatlantică și în eforturile solide de protejare a mediului înconjurător”, a explicat Casa Albă într-un comunicat.

Trump a reamintit deopotrivă implicarea SUA „în reducerea emisiilor de gaze și leadership-ul american în dezvoltarea tehnologiei privind producerea de energie curată” și a reiterat că, în timpul guvernării sale, țara sa „va fi cea mai curată și mai respectuoasă de pe Pământ cu mediul înconjurător”.

„Toți liderii au căzut de acord să continue dialogul și să consolideze cooperarea în domeniul mediului și de orice alt tip în viitor”, potrivit comunicatului difuzat de Casa Albă.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a calificat joi seară ca „profund greșită” decizia președintelui american, Donald Trump, de a retrage Statele Unite din Acordul de la Paris asupra schimbărilor climatice, relatează AFP. „O decizie profund greșită”, a scris pe Twitter în engleză și germană președintele executivului european la câteva minute după anunțul așteptat al liderului de la Casa Albă.

La rândul său, cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat că „regretă” ieșirea Statelor Unite din Acordul de la Paris.

„Regret decizia președintelui american”, a subliniat cancelarul federal, lansând în același timp un apel la continuarea „politicilor în domeniul climei care ne protejează planeta”.

Anterior, mai mulți miniștri social-democrați din cabinetul de la Berlin, printre care șeful diplomației, Sigmar Gabriel, au estimat că decizia lui Donald Trump „va dăuna” lumii întregi.

Lumea „se poate baza în continuare pe Europa” pentru a conduce lupta împotriva încălzirii climei, a reacționat comisarul european pentru combaterea schimbărilor climatice și energie, Miguel Arias Canete.

„Acordul de la Paris trebuie să fie respectat. Este o chestiune de încredere”, a afirmat la rândul său președintele Parlamentului European, Antonio Tajani. „Acordul de la Paris este viu și îl vom duce la bun sfârșit, cu sau fără administrația americană”, a adăugat el.

Guvernul belgian a apreciat că această decizie „iresponsabilă (…) aduce atingere cuvântului dat”.

„Decizia Statelor Unite nu trebuie să frâneze mobilizarea noastră în favoarea luptei împotriva încălzirii climei. Trebuie să ne dublăm eforturile pentru a face ca marile puteri să își reafirme angajamentele asumate”, a declarat premierul Charles Michel.

Amerindieni, activiști, organizații religioase, oameni politici și cetățeni s-au întâlnit în fața reședinței prezidențiale pentru a protesta față de decizia lui Trump, care lasă SUA într-o poziție izolată în cadrul compromisului global privind clima, alături de Siria și Nicaragua, singurele țări care nu au semnat acordul.

Retragerea din acordul de la Paris: Sute de oameni au protestat joi în fața Casei Albe 

Sub sloganul „Investește în soluții”, președintele Comitetului Național Democrat (DNC), Tom Pérez, a insistat că poporul american „va reuși” să facă în așa fel încât țara să se implice în protecția mediului înconjurător și a reiterat necesitatea de a continua lupta împotriva încălzirii globale.

Sub sloganul „Investește în soluții”, președintele Comitetului Național Democrat (DNC), Tom Pérez, a insistat că poporul american „va reuși” să facă în așa fel încât țara să se implice în protecția mediului înconjurător și a reiterat necesitatea de a continua lupta împotriva încălzirii globale.

Însă una dintre intervențiile cele mai emoționante a aparținut amerindiencei Grayhawk Parsons, activistă pentru drepturile amerindienilor din Standing Rock, care a relatat cum în Dakota de Nord, unde Trump a aprobat construcția unui mare oleoduc, companiile petroliere atacă membri ai comunității. Parsons a povestit cum mai multe femei care se rugau în zona aflată în apropierea rezervației amerindiene au fost otrăvite de membri ai companiilor petroliere pentru a speria întreaga comunitate.